Најновије

ШТА ЧЕКА СРБЕ У ЈУЖНОЈ ПОКРАЈИНИ? Почела седница Савета безбедности УН посвећена извештају о тзв. Косову!

Извештај шефа УН Антонија Гутереша, у којем оптужује Хашима Тачија и Фатмира Љимаја да опструишу рад Специјалног суда за злочине  тзв. ОВК, пред амбасадорима Савета безбедности. Ставове Србије брани министар спољних послова Ивица Дачић.

Савет безбедности УН/КиМ (Фото: Синхуа/Правда)

Обраћа се Ивица Дачић

- Тренутни председник такозваног Косова снажно покушава да  опстуише рад суда како би избегао оптужницу - рекао је Дачић, изражавајући наду да ће тај суд, упркос опструкцијама, успети да донесе правду великом броју жртава.

Говорећи о раду Специјалног суда за злочине ОВК, Дачић је упозорио да Приштина годинама покушава да ограничи деловање тог трибунала, или да га чак укине, као и да је због опструкција Специјално тужилаштво морало да објави предлоге оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија.

Навео је и да Приштина непрекидно у питање доводи српско верско и културно наслеђе на Косову, укључујући и тврдње да "Срби никада нису живели на Косову".

Дачић је, такође, упозорио на серију недавних напада на Србе на Косову, као и на чињеницу да се од 200.000 расељених Срба, вратило свега нешто више од један одсто.

Српски министар спољних псолова је рекао је да Приштин "минира" Вашингтонски споразум, тако што је  наставила да лобира за наставак признања једнострано проглашене независности.

- Хоћу да кажем да Србија остаје посвећена дијалогу. Ми смо веома захвални и САД и председнику Доналду Трампу због потписивања споразума у Белој кући - казао је он и подсетио да је Приштина зауставила дијалог неиспуњавањем онога што стоји у Бриселском споразуму.

- Постављам питање шта би се десило да се Србија не придржава онога што је потписано, да ли бисте имали стрпљења за Србију као што имате за Приштину - рекао је Дачић и додао је да је Београд охрабрен прошлонедељном посетом Мирослава Лајчака Приштини.

- Волео бих да укажем на проблеме који постоје још од почетка дијалога. Ја сам потписао Бриселски споразум, а гарант споразума је Европска унија. Већ сам износио овај проблем и не само да је Приштина већ и ЕУ пропустила важне стари из њега, одбијањем да примени оно што је потписано, односно да формира Заједницу српских општина - казао је Дачић.

Он је рекао да Србија веома озбиљно схвата дијалог са Приштином који сада већ траје скоро деценију.

Захир Танин шеф УНМИК-а отворио седницу

Танин је подсетио да је Специјални суд објавио предлоге оптужница против Хашима Тачија и Фатмира Љимаја, као и да се три особе за сада налазе у притвору суда чије се седиште налази у Хагу.

Упозорио је да су две особе затворене пошто су објављени поверљиви документи и изјаве сведока тог суда, као и да је суд погрешно означаван као политички мотивисан. Танин је навео да је Специјални суд интегрални део косовског правосуђа и круцијални фактор за будућност Косова.

Танин је рекао и да су "поједини" политички лидери такође водили кампању против суда.

Танин је рекао да је укудање такси на робу из централне Србије и БиХ отворило врата наставку дијалога између Београда и Приштине, додајући да је то довело до потписивања споразума у Белој кући.

- Састанци у Бриселу и Вашингтону показују простор за напредак, уколико се удруже међународне снаге - рекао је он.

Захир Танин отворио је седницу Седница Савета безбедности УН, који представља извештај генералног секретара УН.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је у извештају оптужио Хашима Тачија и Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК.

Због пандемије коронавируса, и ова конференција Савета безбедности одржава се онлајн.

Гутерес је оценио да су пандемија коронавируса, политичка криза и најава оптужница за ратне злочине против косовског председника Хашима Тачија и шефа Демократске партије Косова Кадрија Весељија додатно узбуркале ионако крхку политичку и безбедносну ситуацију на Косову.

Уједињене нације су, такође, навеле да се у протеклих шест месеци на Косово вратило 189 особа, од чега су већина Срби, као и да се од 1999. године вратило нешто више од 28.000 особа.

Генерални секретар УН у извештају је поздравио наставак дијалога између Београда и Приштине, наводећи да је приметна нова енергија усмерена ка нормализацији односа.

Претходна седница Савета безбедности на којој се расправљало о Косову одржана је 24. априла.

Слободна трговина између Србије и Евроазијске уније! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА