Најновије

ПОЧИЊЕ ОБРАЧУН СА ИСЛАМИСТИМА! Стање у Француској се отргло контроли! (ФОТО)

Након недавног убиства једног наставника, француска влада планира да се обрачуна с насилним исламистима, међутим поред одлучне борбе председнику Емануелу Макрону потребни су и стрпљење и мера, пише Дојче веле.

Француска полиција. (Фото: pixabay. com)

У анализи, коју је за ДW урадила Барбара Везел оцењује се да Макрон зна да мора да покрене борбу против исламизма, нарочито јер је у последњих пет година у терористичким нападима са исламистичком позадином убијено 240 људи.

Стравично убиство наставника Самуела Патија још један је доказ да се у Француској проширило исламистичко подземље и да се отргло контроли државе, а тај феномен који је почео да се шири након напада на Светски трговински центар у Њујорку 2001. године, Макрон зове "исламистички сепаратизам".

Ипак, он борбу пре свега мора да води на територији Француске и много тога што влада сада ради је исправно - одлука да се муслимански проповедници школују у Француској, обавезно школовање и за муслиманску децу, депортација исламистичких јастребова и оштре контроле културних и других удружења, која у својим редовима толеришу оне који проповедају насиље.

Нико сада у Француској не би требало да се извлачи на "карту исламофобије", јер те организације су годинама биле у прилици да престану да толеришу или подржавају насиље у својим редовима, наводи ауторка.

Сви у Француској, међутим, без обзира на политичко опредељење, знају да је проблем много дубљи, а Макрон је отворено говорио о два узрока - изостало суочавање земље с колонијалном прошлошћу, посебно са ратом у Алжиру, као и социјална и економска беда у предграђима, пише ДW.

Француска држава је сама створила та гета и такође је одговорна због "сепаратизма" који је тамо настао, а да би се он превазишао, биће потребно више генерација.

Биће то велики посао за Емануела Макрона, који ће за нешто више од годину дана поново морати на изборе, а то може да га кошта гласова у корист деснице, али то би био историјски важан задатак за председника с тако великим историјским амбицијама, оцењује ДW.

Ауторка закључује да ће Макрону бити потребни стрпљење и уверљивост, одлучност и спретност, уколико жели да оствари било какав резултат, али да то неће бити лако, јер је Француска тај део друштва превише дуго занемаривала.

За то, поручује, није довољан само један шеф државе, већ би и грађанска Француска коначно требало да се суочи са грешкама из прошлости.

Пропао план да се Уједињене нације избаце са КиМ! УНМИК остаје Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА