Најновије

Вучићев обрачун, али само са мафијом која не ради за њега

Александар Вучић је рат мафији објавио 2013., 2014., 2016., 2019. и пре два дана - 19. октобра 2020. године. Испоставило се да се тај обрачун догађа само у његовим говорима пред камерама, а у пракси организовани криминал заправо цвета. Поставља се питање, шта је држава до сада радила и зашто тај дуго најављивани рат са мафијом није завршен до сада, с обзиром да председник руководи свим надлежним институцијама и да се пита за све.

Вучић (Фото: Председништво)

Разлог за то је, како кажу саговорници, врло једноставан. Држава узима “рекет” од свих већих криминалних радњи, те зато није ништа чудно то што у последњих осам година мафија јача, а институције слабе.

“Није његов посао да се обрачунава, већ да створи амбијент у којем МУП и тужилаштво то решавају, а очигледно је да то не успева, да то није створио. А није му то ни била намера. Држава да хоће да се обрачуна, може то да уради. Организовани криминал све се више и више шири, а он није предузео никакве мере. Судове користи за своје политичке сврхе, уместо за обрачун са мафијом. На челу тих институција су политички начелници, правосуђе не постоји… немамо предуслове за стварну борбу против организованог криминала. А немамо зато што држава узима део новца од њих”, рекао је Иван Бајазит, некадашњи судија, а сада адвокат.

Мишљење дели и директор Центра за превенцију криминалитета Душан Давидовић који каже да Вучићу не успева да уништи мафију јер је су сви повезани.

“Као и у многим другим сферама које је најављивао помпезно председник Вучић и ова борба звучи као пуко обећање за народ који као да је заборавио на изреку, “не липши магаре до зелене траве”. Могуће да није успело и да је хтео то да уради, мада ја не видим шта је он хтео. Нон стоп набија тему Ђилас-Шолак, а то више не може да купи причу. Није му успело јер је реч о организованом криминалу који је повезан са врхом власти. Ваљда ће се наћи неки министар који ће да уђе у ткиво власти и открије на које начине је ко са ким повезан, ко ради са којим криминалним кланом. И његов “мали” из Београда је то најављивао. Мафија шета Београдом, појавио се страх од криминала што је карактеристично за слаба друштва”, каже он.

Добривоје Радовановић каже да немамо независну полицију и тужилаштво, па мафија не може да буде уништена.

“Да би се то урадило морате да имате независну полицију и тужилаштво, што овде није случај. Овде је проглашен рат свакој мафији која није на власти и која не ради за њих”, кратко је рекао.

Докторка Дарија изабрана да води просвету! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА