Најновије

СРБИ У САРАЈЕВУ УНИШТЕНИ У ТОТАЛИТЕТУ! Влада Републике Српске прихватила извештај међународне независне комисије

Влада РС усвојила је на посебној седници Извештај о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године.

Сарајево (Фото: Јутјуб)

Влада је примила к знању поменути извештај и донела закључке. Иначе, извештај је урађен након 18 месеци. У изради документа на 1.000 страница учествовала су шесторица међународних експерата. На челу комисије био је професор Рафаел Израели. Документ ће за неколико седмица бити доступан јавности.

- Влада РС сматра да ће Извештај допринети објективном и непристрасном сагледавању чињеница у вези са страдањем Срба у Сарајеву. Једино истинито и целовито сагледавање ратних догађаја у Сарајеву, али и у целој БиХ допринеће јачању поверења и толеранције међу народима у БиХ, коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација - рекао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина.

Он је навео и да се подаци о броју погинулих поклапају са бројем којим располаже Центар и нагласио да се овај извештај може сматрати ауторским делом, и да ће бити израђена интернет-*страница на којој ће тај документ бити доступан широј јавности на енглеском и српском језику.

- Извештај се бавио истраживањем страдања Срба у Сарајеву са историјског, војног, политичког и других аспеката, а односио се и на реалну поставку и улогу медија у извештавању током ратног периода у Сарајеву. Обухваћена је и траума коју су Срби прошли током рата, а коју пролазе и данас - рекао је Којић.

Према његовим речима, извештај највише одсликава карактер онога што се Србима дешавало у Сарајеву.

- Бавио се оним што су хтели да прикажу да је била опсада у Сарајеву, али је чињеницама доказано да је то била блокада. У извештају постоје и подаци о логорима у Сарајеву, силовањима, убијањима, те је дефинисано и да је српска заједница уништена у тоталитету - рекао је Којић.

Према званичним информацијама Републичког центра у Сарајеву и сарајевској регији је убијено 7.178 Срба. На подручју Сарајева је било око 200 логора, затвора и места заточења!

Он је истакао да су аутори, у зависности од својих референци и стручности, обрађивали свако свој део поглавља, и да стоје у пуном капацитету иза комплетног Извештаја.
Којић је навео да је Центар доставио сву документацију коју је Међународна комисија тражила на увид, и да су коришћени домаћи и међународни извори.

Председавајући Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву, Рафаел Израели, експерт из области историје радикалног исламизма, обратио се путем видео-линка на седници Владе РС.

- Међународна комисија је информације и документа тражила и од институција Федерације БиХ, али, нажалост, ниједан документ није достављен - рекао је Којић и додао да је Међународна комисија завршила извештај за Сребреницу, али да се утежу техничке ствари, пре него што се објави документ.

Како су подељени ресори у Црној Гори, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube