Најновије

ПОТПУНО УКИДАЊЕ РОМИНГА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Потврђено на Дигиталном самиту

У региону западног Балкана 1. јула 2021. године потпуно ће бити укинут роминг, потврђено је данас на отварању трећег Дигиталног самита западног Балкана, чији је домаћин ове године Тирана.

Телефон (Фото: Pixabay)

Генерална секретарка Регионалног савета за сарадњу Мајлинда Брегу је на отварању онлајн самита, који се одржава до 28. октобра, истакла да је историјским споразумом из Београда 2019. године почело фазно укидање роминга које ће бити окончано 1. јула 2021. године, као и да ће трећи корак бити смањивање роминга између земаља западног Балкана и ЕУ.

- Споразум из Београда је направио велики искорак, а трећи корак, који ће бити средњорочног карактера, јесте смањивање роминга између западног Балкана и ЕУ. Припреме за то су већ покренуте и активности ће бити представљене за време наредног дигиталног самита - рекла је Брегу.

Каже да убрзана дигитализација треба да допринесе интеграцији тржишта земаља ЗБ и да ће и на Самиту лидера ЕУ и ЗБ у Софији, који ће бити одржан 10. новембра у оквиру Берлинског процеса, бити потврђена идеја о јединственом тржишту заснованом на слободи протока људи, робе, капитала и услуга.

Циљ је да се створе нове могућности за раст компанија и отварање нових радних места.

Брегу наводи да се регион ЗБ суочава са новим изазовима услед пандемије ковида 19 и да је зато дигитална агенда једна од главних за развој у новим условима.

Нагласила је да је паднемија драматично променила свет који знамо и убрзала дигиталну трансформацију друштва и да зато у фокусу треба да буду паметне политике за дигиталну револуцију.

Упркос кризи изазваној ширењем вируса корона, с којом се региона, али и цели свет суочава, на трећем Дигиталном самиту ЗБ разматраће се могућности успостављања партнерства са приватним сектором у контексту процеса дигиталне трансформације.

Брегу додаје да ће самит окупити високе званичнике влада из региона, Европске комисије, пословне заједнице и друге партнере.

Регионални савет за сарадњу и овог пута подржава највећи дигитални догађај у региону Дигитални самит ЗБ.

Овогодишњи самит, чији је домаћин влада Албаније, одржава се путем интернета, а у оквиру њега је планиран и завршни министарски састанак 2. новембра у Тирани.

Након Скопља, које је било домаћин првог Дигиталног самита ЗБ 2018. године и Београда наредне године када је шест економија региона потписало Регионални споразум о смањењу цена роминга, самит у Тирани ће истаћи постигнућа Дигиталне агенде за Западни Балкан.

Од 26. до 28. октобра путем интернета се могу пратити бројне сесије на тему мрежне повезаности и повезаности услуга, дигиталних вештина, дигиталне економије, док ће се завршни скуп самита одржати 2. новембра министарским панелом о Дигиталној агенди за Западни Балкан када се очекује да ће бити усвојен Меморандум о разумијевању о регионалној интероперабилности и услугама поверења у региону ЗБ, као и Меморандум о разумевању о плану за 5Г за дигиталну трансформацију на ЗБ.

Дигитални самит ЗБ део је Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор, који су подржали лидери из региона у Трсту 2017. године.

Регионални савет за сарадњу је, заједно са ЕУ, владама из региона, ЦЕФТА и партнерима у напредној фази припреме Акционог плана за заједничко регионално тржиште.

Како се Лавров опростио од Дачића, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА