Најновије

ЛУКСУЗНО СРПСКО ОРУЖЈЕ: Намењено за светске дипломате, политичаре, уметнике и богате колекционаре (ВИДЕО)

Ловачко и спортско оружје, карабини, пиштољи за личну употребу и друго оружје са „потписом“ гравера фабрике налази се у власништву познатих светских државника, амбасадора, уметника, политичара, глумаца, спортиста, чувених колекционара од Блиског истока и Русије, па до Лондона и Америке. Комбинацијом племенитих метала са челиком израђују се рељефне слике, најчешће мотиви из лова.

CZ 99 (Фото: Јутјуб)

Мајстори граверског заната су обучили наредну генерацију даровитих „Заставиних” мајстора, по истој методи како су учили од Немаца. Они су потом по посебним наруџбинама израђивали уметнички обликоване гравуре на металу и резбарије на дрвеним деловима оружја. У металне делове оружја често се интарзијом наносе племенити метали злато и сребро што, осим уметничког утиска, оружју знатно увећава вредност. Једно комплетно оружје (метал и дрво) гравира и резбари један мајстор гравер.

Застава оружје, шездесетих година прошлог века,већ има свог првог гравера оружја, када се тим послом бавио мајстор Милош Окиљевић. После њега, гравуре на оружју у фабрици, радио је само Зденко Перхинек, пореклом Словенац. Углавном је користио фото хемијску методу, а врло мало ручну гравуру. Осамдесетих година 20. века,„Застави оружје” је по први пут, купцима понудила луксузне, гравиране верзије пиштоља.

У Фабрици су 1977. године изабрали петорицу ликовно најталентованијих пушкара (Зденка Перхинека, Радивоја Лазића, Драгомира Милојковића, Новицу Прокића и Ранка Бабића) и послали их у један од најстаријих европских центара – Сухл – на обуку у ручној гравури. Мајстори су релативно брзо савладали немачки стил, те примену арабеске и ловачке гравуре, а приступили су и развоју аутохтоне шаре, арабеске, у коју је укомпонован низ елемената из националног фолклора.

Како је Аустрија спустила Бајрактаре на земљу, прочитајте ОВДЕ-

Извор: Zastava Arms

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА