Најновије

ШОЈГУ О БЕЛОРУСИЈИ: Ово је циљ обојене револуције

Ситуација на граници Савезне државе (Русије и Белорусије) са земљама НАТО-а и даље је немирна, осигуравање безбедности је приоритет Министарства одбране Русије, изјавио је министар одбране Сергеј Шојгу на састанку заједничког колегијума руског и белоруског министарства одбране.

Сергеј Шојгу (Фото: РИА Новости)

„И даље је немирна ситуација на западним границама Савезне државе, где НАТО наставља да појачава своје присуство“, рекао је Шојгу на онлајн-састанку.

„У контексту тренутне војно-политичке ситуације у региону, као и нових изазова и претњи, првенствено од међународног тероризма, Министарство одбране Русије сматра војну безбедност Савезне државе једним од својих приоритетних задатака“, додао је министар.

Према његовим речима, Северноатлантска алијанса побољшава своју војну инфраструктуру, складишти логистичка средства, наоружање и војну технику у близини граница Савезне државе. Министар је истакао да се појачава сегмент америчке противракетне одбране, њени лансери могу да се користе и за ударно оружје.

Белорусија

„Обојена револуција“ у Белорусији имала је за циљ, између осталог, да се наруши интеграција Савезне државе Русије и Белорусије и да се унесе раскол у односе Москве и Минска, рекао је министар одбране Сергеј Шојгу.

„Недавно је, уз политичку и финансијску подршку Запада, био изведен покушај смене власти у Белорусији. Између осталог, то се радило како би се нарушио процес интеграције у оквиру Савезне државе Русије и унео раскол у руско-белоруске односе“, рекао је Шојгу на састанку представника министарстава одбране две земље.

Шојгу је рекао да он и његов белоруски колега Виктор Хрењин одлучно осуђују такве потезе и сматрају да је неприхватљиво мешање у унутрашња питања других земаља.

Каже и да САД применом обојених револуција „циљано изазивају напетост, дестабилизују унутарполитичку ситуацију у читавом низу земаља“.

То подрива међународно право и на тај начин се игноришу интереси суверених држава.

„Белорусија је била и сада је наш најблискији сусед, поуздани савезник и стратешки партнер. То је посебно важно у условима нестабилности на међународном плану“, поручио је Шојгу.
Хрењин је додао да је после неуспешног покушаја „обојене револуције“ у Белорусији уследио хибридни рат и „притисак Запада без преседана“ – економски, политички и дипломатски.

Он је додао да су „различите деструктивне снаге, подстакнуте од стране руководстава читавог низа земаља“ покушале да смене власт у Белорусији.

Хрењин је захвалио Русији на подршци и помоћи коју је пружила у тако тешком тренутку.

Лукашенкову заклетву у последњим данима председничког живота можете погледати ОВДЕ.

Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА