Најновије

ДРАМАТИЧНО! Сада је јасно да ће трећи талас короне бити јачи него што се мислило, можда и са 2.500 заражених дневно

Србија је пре неколико дана и званично ушла у црвено-љубичасту зону, са преко 50 заражених на 100.000 људи у последњих 14 дана, пркјуче смо прешли границу са више од 1.000 оболелих у року од 24 сата, јуче смо имали нови црни рекорд са 1.328 новооболелих, али оно што још више забрињава је прогноза која се погоршава практично из дана у дан.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Наиме, обистинила су се предвиђања проф. др Петра Кочовића, који месецима помоћу математичких формула и прорачуна прати кретање пандемије у целом свету, да ће Србија већ крајем октобра ући у тзв. црвено-љубичасту зону. Међутим, последње рачунице говоре да је ситуација озбиљнија него што је изгледало пре десетак дана.

Претходни прорачуни су показивали да би током пика трећег таласа вредност могла да достигне 65 заражених на 100.000 становника у Србији, али сада је на графици јасно видљиво да је крива која представља ток епидемије у нашој земљи знатно виша, те да би могла да достигне и вредности од преко 100 оболелих на 100.000 грађана.

А друга ствар која нам никако не иде на руку је чињеница што ће овај трећи талас, по свему судећи, бити још дужи него што су показивали ранији прорачуни. Наиме, у љубичастој зони са екстремним вредностима заражених могли бисмо да се задржимо наредних 25 дана, дакле негде до 20. новембра.

- Врх трећег таласа могао би да буде између 5. и 20. новембра. Али, ако се ситуација отме контроли, он може да буде и дужи. Уколико наредних дана дође до наглог пораста броја заражених у Србији, математички модели ће прерачунати нове вредности - истакао је пре неколико дана Кочовић.

Како јасно показују графике проф. Кочовића, током првог таласа Србија је у љубичастој зони била 17-18 дана, а током другог чак 40.

Међутим, помало шокантне су бројке колико бисмо заражених могли да имамо по данима, па није искључено да око 17. новембра имамо и више од 2.400 заражених за 24 сата!

"Стварни дневни бројеви ће лако одступати и +/- 40% од ових усредњених, тј. стварни максимум лако може да буде и око 3.500".

- Мој петочлани тим састављен од математичара и програмера прати на дневном нивоу стање у свих 216 држава. Користимо Гаусову криву (математички модел који се базира на раду чувеног немачког математичара и физичара Јохана Карла Фридриха Гауса) која се помера на дневном нивоу. Методологија је јединствена, а базира се на вишеструким таласима - објаснио је раније Кочовић.

Подсетимо, према вредновању Европског центра за превенцију и контролу болести земље се налазе у зеленој зони ако имају мање од 15 затажених на 100.000 становника, у жутој ако се вредности крећу од 15 до 30/100.000, у црвеној ако имају 30 до 50 оболелих током претходних 14 дана на 100.000 људи и, коначно, у црвено-љубичастој зони са вредностима 50-100 на 100.000 становника.

Србија је до јуче имала 83,9 заражених на 100.000, али је сада и ова бројка у порасту…

Нема пандемије, вирус је и политика, маске штите, али од казни каже Несторовић. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА