Најновије

''ДЕЦА ПЕВАЈУ НАЦИОНАЛИСТИЧКЕ И МИЛИТАНТНЕ СТИХОВЕ'': Малишани србују, а режим их напада (ВИДЕО)

Даница Црногорчевић, која изводи духовну и традиционалну музику, недавно је на свом Инстаграм профилу, са 20-ак хиљада пратилаца, организовала такмичење за децу.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

„Поштовани пратиоци, ових дана добијамо много снимака дечице која певају песму ‘Весели се српски роде’. Тим поводом организујемо мало такмичење, те нам снимке ваше дечице шаљите у ДМ. Снимак који буде имао највише лајкова добиће на поклон ЦД и књигу“, навела је Црногорчевић у објави на друштвеним мрежама.

На њеном Инстаграм налогу, протеклих дана, објављено је десетине снимака дивне деце која певају родољубиву песму „Весели се српски роде“.

Међутим, оно што је забринуло Антену М није само то што су деца певала пјесму о српком роду, већ им је „очи бола“ и тробојка, као и иконе које су назвали „осталом пратећем иконографијом манифестација које је последњих месеци организовала Српска црква у Црној Гори“.

Они наводе да се на снимцима, „уз малолетне певаче ових милитантно-националистичких стихова, појављују чак и бебе старе свега неколико месеци!“

Шокирани новинари Антене М очигледно да нису навикли да се деца васпитавају у духу православља који промовише веру и љубав насупрот усташким песмама и отвореном фашизму који се константно упире према српском народу у Црној Гори – па пројектују своје особине на децу која се појављују на такмичењу наше Данице Црногорчевић.

Они су милитантним стиховима прогласили истинске патриотске стихове песме који не позивају ни на мржњу ни на крвопролиће, већ напротив – љубав, слогу и радост којом су и сијале величанствене литије месевима уназад на улицама Црне Горе.

Љубав и срећа изгледа да највише боли, па се „брижни медиј“ Антена М обратила се на више адреса питањима – јесу ли позивањем деце да учествују у такмичењу ове врсте и објавом снимака прекршена права детета, како коментаришу такмичење ове врсте, је ли реч о злоупотреби деце у политичке сврхе и уколико јесте, како ће реаговати.

И реаговало је, ни мање ни више Министарство за људска и мањинска права – оно исто министарство које је дозолило да Срби у Црној Гори буду грађани трећег реда, да се врши системска дискриминација српског народа, које је жмурило на прогон хишћана у Црној Гори а што су осудиле све важне међународне адресе, оно исто министарство које није имало адекватне реакције онда када је полиција бацала сузавац на нашу децу и пребијала и хапсила омладину.

Министарство за људска и мањинска права: Својеврсни дјечији фестивал на Инстаграму наставак политичког инвестирања у пројекат „Не дамо светиње“

Из Министарства за људска и мањинска права поручују да конкретну активност треба сагледати и коментарисати пажљиво, јер укључује сложене димензије дечијих права, детињства и одрастања.

„Организаторка такмичења није довољно обазрива и рекло би се да њену објаву не прати потребно и очекивано објашњење. Евентуална сагласност родитеља да им се деца такмиче у певању једног пар еекселанс политичког и великонационалног текста није довољна позитивна легитимација.

Нијесу наведене ни референце које потврђују способност да уприличи својеврсни дјечији фестивал и капацитете за јавни рад са дјецом. Тако је, можда и намјерно, отворен простор да се јавност испровоцира али и да размишља о политичким посљедицама (зло)употребе дјеце односно да можда није суштина у дјечијем умјетничком изражавању колико у политичкој, великонационалној и великодржавној пропаганди„, наводе из Министарства.

Садржај песме, како кажу из МЉМП-а, недвосмислено указује да је својеврсни дечији фестивал на Инстаграму заправо наставак политичког инвестирања у пројекат „Не дамо светиње“.

„Сада се додаје иновирани контекст који је упитан за децу јер је питање колико она могу разумети понуђена историјска, верска, политичка и друштвена значења од којих су многа чињенично неутемељена и неоснована.

Министарство за људска и мањинска права, осуђујући сваки пример искориштавања деце у политичке сврхе, подржава јачање заштите деце и позива све друштвене актере и појединце да одустану од активности које су типичне и својствене националистичкој педагогији„, наводе из Министарства за људска и мањинска права.

Омбудсман каже није надлежан, одговорност на родитељима

Поводом снимака објављених на Инстаграм профилу Црногоречевић обратили смо се и Заштитнику за људска права.

„Пре свега подсећамо да је мандат институције Заштитника да ‘самостално и независно, на начелима правде и правичности, предузима мере за заштиту људских права и слобода, када су повређена актом, радњом или непоступањем државних органа, органа државне управе, органа локалне самоуправе и локалне управе, јавних служби и других носилаца јавних овлашћења’ (изузев у случајевима заштите од дискриминације, када се може поступати и у односу на физичка и/или правна лица)„, наведено је у одговорима.

Питање које „копка“ Антену М је, међутим, то да ли су родитељи једини у ланцу одговорности. У делу дечијих права, Омбудсман наводи следеће:

„Дакле, иако су ваша питања у вези са ситуацијом која је изван граница наше надлежности, она се односе на област дечјих права, првенствено дечје партиципације, због чега указујемо на неколико чињеница:

Свака особа има право да, сходно правилима и условима које постоје на одређеном друштвеном медију, слободно дијели информације које жели о себи. Имајући у виду да су деца у данашње вријеме једни од највећих конзумената друштвених медија, то је и очекивано да они у тим медијима учествују у мери у којој желе, директно или уз учешће родитеља, с обзиром да деца у великој мери деле ставове својих родитеља„, саопштили су из институције Омбудсмана.

Новинарима Антене М се није допао одговор па су закључили да је можда цинично, али Заштитник људских права, „идеолошко музички подухват Данице Црногорчевић“ ставља у контекст епидемије коронавируса, која је утицала на то како деца проводе време на интернету.

„Ситуација изазвана вирусом ковид19 условила је да су и деца своје активности и дружења у многом преселила на онлине простор и друштвене медије, гдје се кроз различите доступне форме друже, играју, дијеле своје фотографије/видео записе, па и учествују на такмичењима.

У овом случају важно је знати принципе сигурног и здравог коришћења интернета, у чему деци треба да помогну родитељи. Подсећамо да је одговорност у првом реду на родитељима, да воде рачуна о личним подацима које на интернету објављују о својој деци, имајући у виду могуће ризике који у данашње време постоје у дигиталном окружењу„.

Дјеца, како наводе, имају право да учествују у јавном животу, да својим ријечима исказују нешто што мисле и осјећају, да се изражавају на различите начине, укључујући пјевање, плес и сличне активности.

„Деца као субјекти људских права, у себи носе и одређени печат времена у којем живимо, те су она данас сопственици велике количине информацijа, читавог мозаика ставова и мишљења о свакој могућој теми, чему су изложена од најранijег узраста. Сходно члану 14 Конвенције о правима детета УН-а, коју је ратификовала Црна Гора, дете је титулар права на слободу мишљења, савести и вероисповијести, а дужност је родитеља/законитих старатеља да усмеравају дете у остваривању његовог права на начин који је у складу са развојем његових способности. Напомињемо да право на партиципацију, обухвата и право на информацију и слободу изражавања. Слобода испољавања мишљења и/или убеђења може да подлеже само оним ограничењима која су прописана законом и која су неопходна ради заштите јавне сигурности, реда, здравља или морала или основних права и слобода других“, наводи се.

Останите на местима, Антена М је обећала да ће објавити и остале одговоре упућене институцијама а овим поводом.

Шта је Кустурица рекао о Косову, прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА