Најновије

СТРЕПЕ ОД ПУТИНА, А ОПАСНОСТ ВРЕБА СА ДРУГЕ СТРАНЕ: Пољска чека прави тренутак да Украјини одузме Волин и Галицију

У врло блиској будућности, Украјина ризикује да изгуби своје западне регионе. Ову изјаву дао је пољски политиколог Конрад Ренкас.

Илустрација (Фото: РИА)

Варшава се још није помирила с чињеницом да Украјина заузима „исконски пољске“ територије. Говоримо о источној Галицији и Волинији, рекао је Ренкас.

Према речима специјалисте, Кијев одбија да испуни своје раније обавезе, које подразумевају примање дела источног Креса на контролу, и стога више не може да полаже своја права на ове земље.

„Да ли се ово питање данас покреће или остаје само у политичкој свести, није примарно. Важна је само делегитимизација украјинске власти на територијама које историјски припадају Пољској “, рекао је политиколог.

Ренкас не сумња да ће промене доћи. На то, према његовом мишљењу, указује политичка мапа која је постала врло динамична, гледајући у њу постаје савршено јасно да „старе нације“ данас теже стварању нових држава.

Конкретно, Каталонија сања о независности од Шпаније, Шкотска се не противи изласку из контроле Лондона, а Ирска разматра могућност уједињења са северним грофовијама, које Даблин сматра територијама које је окупирала Велика Британија.

Ипак, специјалиста не види предуслове да Пољска пошаље трупе у Украјину и да заузме „земље које јој припадају по праву“.

Ренкас верује да нема смисла у таквим поступцима, који подсећају на „пребијање умирућег човека“.

Варшава ће се понашати лукавије, сачекаће тренутак када ће Кијев потпуно изгубити контролу над регионима и искористиће ситуацију да без иједног хица припоји Волин и Источну Галицију, нагласио је политиколог.

Како Јерменке шаљу поруке на фронт, погледајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА