Најновије

Губи ли Азербејџан – иако је боље наоружан и има већу армију - и овај рат за Карабах?

Председник Азербејџана Илхам Алијев рекао је у телевизијском обраћању сународницима да је национална армија „заузела још девет села на контактној линији у Карабаху.

Нагорно Карабах (Фото: Јутјуб)

Истовремено је устврдио да су азербејџанске трупе „ушле у град Џабраил“.

Портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан одмах је изјавила да је „улазак у Џабраил“ чиста лаж.

Убрзо је званични Јереван објавио да је Алијев „у информативној блокади“, односно да му надлежне службе – иако је шеф државе и врховни командант – дају нетачне податке.

Алијев је одбацио тврдње (и Емануела Макрона) да на страни Азербејџана ратују исламски терористи из Сирије и страни плаћеници.

Истовремено је Јерменији поставио својеврсни ултиматум: да се – ако жели прекид рата – обавеже да ће одређеним темпом повући своје трупе из Карабаха.

Јереван на ово, како се процењује, неће пристати.

Познати војни експерт Константин Сивков оценио је да азербејџанска офанзива на Карабах губи темпо и да нема добре изгледе:

„Заузимање неколико села за недељу дана не заслужује никакав коментар. А испред Азербејџанаца су  планински ланци које контролише Одбрамбена војска Карабаха. У тим планинама, које контролишу Јермени, нема услова за веће операције. Рат траје већ целу недељу без правих ефеката за Азербејџан упркос његовој супериорности у људству и наоружању“.

Сивков посебно указује: „Јерменија у рат још није укључила своје главне ударне системе. Мислим на ракетно оружје помоћу којег јерменска војска може да удари по нафтним пољима Азербејџана без којих ће се Баку „савити”. Оружане снаге Азербејџана немају ракете великог домета упоредиве, на пример, са оперативно-тактичким ракетним системима „Искандер“ којима располаже Јерменија“.

Сивков наводи да Азербејџан има прилично велике губитке и да зато неће моћи да још дуго напада Карабах.

Азербејџанска војска се повлачи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА