Најновије

СУСЕДИ ПЕРУ СВОЈУ ЗЛОЧИНАЧКУ ПРОШЛОСТ: У Хрватској завршни процес рехабилитације усташког покрета

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да чињеница да у 12 хрватских градова постоје улице назване по људима који су били најближи сарадници поглавника Анте Павелића или су били блиски усташком режиму, јесте један од многих доказа да темељ данашње Хрватске није антифашизам, како то формално стоји у Уставу.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

У Хрватској је на делу завршни процес рехабилитације усташког покрета што, између осталог, потврђује чињеница да већина Хрвата усташе сматра борцима за хрватску слободу, а не убицама и ратним злочинцима - навео је Линта у изјави за јавност.

Поред тога, подсећа, Хрватски сабор је од 2016. године поново покровитељу комеморације убијеним усташким зликовцима која се одржава сваке године у Блајбургу, где највиши хрватски званичници полажу цвеће на спомен плочу на којој се налази усташка шаховницима и пише "У част и славу погинулој хрватској војсци". Министарство управе Хрватске је 2017. године, наводи Линта, донело закључак којим се омогућава да се могу регистровати или пререгистровати удружења која у свом грбу имају усташки поздрав "За дом спремни".

Он напомиње да је Влада Хрватске основала тзв. Савет за суочавање са прошлошћу, који је 2018. године донео закључак да се усташки поздрав "За дом спремни" може користити у посебним приликама.

- У Хрватској од 1993. године преживеле усташе и њихове породице примају пензије за извршени геноцид над Србима. Широм Хрватске подигнут је велики број споменика усташким злочинцима као што је подигнут крст и спомен плоча у кругу болнице у Сиску за убијене усташе 1945. године - каже се у саопштењу.

Линта сматра да у Хрватској не постоји никаква спремност за суочавање са усташком и злочиначком прошлошћу, нити да "хрватски народ призна да је над српским народом извршен геноцид у НДХ и да се због тога извини, покаје и затражи опроштај".

Према његовим речима, то јасно показује и однос Хрватске према догађајима током деведесетих година прошлог вијека.

- Потпуно је јасно да је тзв. Домовински рат био наставак усташког рата из времена Другог свјетског рата с циљем коначног решења српског питања огњем и мачем - каже Линта.

- Због тога слушамо најбезочнију лаж хрватских политичара пуне три деценије како се Туђманова Хрватска тобоже бранила од великосрпске агресије, да би се прикрила чињеница да је протерано више од пола милиона Срба, убијено више од 10.000 Срба и у највећој мјери уништена или отета српска имовина - навео је Линта.

Зашто Војска Србије никада није развила Мораву, Бумбара, Сору и Химеру, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА