Најновије

СЛОВЕНСКО БРАТСТВО БЕЗ СРБИЈЕ: Београд дефинитивно окренуо леђа Москви и Минску! Наша неутралност значи послушност НАТО пакту! (ФОТО)

Вежба "Словенско братство-2020" одржана је без Србије. То се испоставило као добра одлука јер се некадашња заједничка војна вежба Москве, Минска и Београда претворила у демонстрацију руске војне снаге на граници ЕУ и НАТО.

Руски стратегијски бомбардери Ту-22М (Фото: mil.ru)

Око 60 припадника Војске Србије (ВС) предвиђених за пут у Белорусију били би само један проценат учесника вежбе, али би трилатерални формат као политички важан симбол увукао Београд у турбулентне односе великих сила, мишљења је политички аналитичар Александар Радић.

"Словенско братство" одржава се од 2015. и вежбе су биле противпобуњеничког карактера, а сада је приказана моћ Руске армије у стратегијској подршци савезничкој Белорусији. На небу изнад полигона у Бресту појавили су се стратегијски бомбардери. Вежба је одржана без Срба и организатори су избегли да помену недостатак трећег учесника.

Несумњиво би се отворило питање што су војници из Србије дошли у Брест смештен на пушкомет од Пољске и да вежбају уз подршку стратегијских бомбардера који нису део ни једног реалног сценарија тактике ВС у борби против побуњеника или терориста. 

Одлуку да не иде у Брест Србија је образложила ширим контекстом који је довео до шестомесечног прекида војне сарадње са свим државама партнерима. То је пољулало углед Београда на међународном плану, али би цена одласка у Белорусији била озбиљна и проузроковала бурне реакције ЕУ и САД. 

Драстичне разлике у односу на досадашње вежбе

Број учесника вежбе и ангажоване технике за "Словенско братство" повећан је драматично. 

Прошле године на трилатералној вежби одржаној у Србији било је 750 људи, а на "Словенском братству-2020" преко 6.000 људи. Са пар десетака борбених возила техника вежбе је порасла на око 500 јединица борбене технике. На тој листи било је око 90 тенкова, 350 борбених возила пешадије и падобранских борбених возила и преко 130 артиљеријских оруђа. 

Руски војник са аутоматском пушком АК-12 (Фото: mil.ru)

Авијацијска подршка посебно је изненађење нове вежбе јер су Руси послали два стратегијска бомбардера Ту-160 која су летела  дуж граница Белорусије са Пољском. Њихов задатак била је подршка падобранцима на земљи. Ловачку заштиту пружила је белоруска авијација са два Су-30. 

У главној динамици вежбе шест бомбардера Ту-22М дошла су из руске базе Шајковка, бомбардовала су циљеве на полигону Ружански код Барановичи (места где су сада на ремонту и модернизацији четири МиГ-29 за Војску Србије) и вратли су се кући.  Руским званичним војним језиком речено "сви школски циљеви су уништени" и под бомбама је нестала симулирана колона тенкова противника. 

Руски потез била је јасна порука НАТО која је уследила после америчког "Савезничког неба" – прелета шест стратегијских бомбардера Б-52Х кроз савезничке ваздушне просторе 28. августа. 

Три недеље касније Руси су вратили истом мером и показали да могу да заштите савезника надзвучним бомбардерима и снагама за брзо реаговање.

На пет трилатералних вежби које су одржане од 2015. до 2019. сценарио је био заснован на борби против побуњеника односно како се то каже у руској војној терминологији "незаконитих оружаних састава".

На "Словенском братству-2020" први део вежбе био је сличан ако се изузму неки елементи динамике као што је насилни прелазак водене препреке са борбеним возилима. Руски падобранци користили су гусеничаре десантна борбена возила пешадије БМД-4 и БТР-МДМ Ракушка, а белоруси точкаше БТР-80. 

Затим, за разбијање малих диверзантско-извиђачких тимова није уобичајна артиљеријска подршка, али на вежби се тукло снажно из хаубица Д30 калибра 122 м и самоходних оруђа 2С9 Нона калибра 120 мм. 

Потом су уследила дејства која су потпуно одударала у односну на раније вежбе – белоруска механизована бригада и руски десантни батаљон борили су се против противника који је продирао ка великом граду. 

У борбу су уведени тенкови Т-72Б  и борбена возила пешадије БМП-2, а ваздушну подршку пружала одељења двомоторних ловаца Су-30, јуришника Су-25 и Јак-130.

Белоруси су ангажовали 38. самосталну гардијску  десантно-јуришну бригаду чији је гарнзион Брест и која је била домаћин Русима и Србима на Словенском братству-2017. У главној динамици вежбе белоруски контигент је нарастао на хиљаде људи из две механизоване бригаде, артиљеријских и ПВО дивизиона итд. 

Руси су уместо једног батаљона од оријентационо 300 људи колико је њихов контигент имао на ранијим трилатералним вежбама послана су у Белорусију чак три ојачана батаљона са око 1.000 људи и 100 комада тешке ратне технике.  

Званично, најављен је батаљон формиран од делова 234. гардијског десантно-јуришног пука из гарнизона Псков из 76. дивизије ваздушно-десантне војске (ВДВ) који је дошао на полигон Брестскиј. 

Тој јединици придружио се батаљон формиран од делова 137. гардијског падобранско-десантног пука из Рјазања који је део 106. дивизије. За тај батаљон одредиште је било полигон Гожски код града Гродно. Оба јединице су технику пребациле у Белорусију на железничким вагонима што је традиционални и економични руски приступ. 

На главној динамици вежбе уследило је изненађење – из 20  четворомоторних Иљушина 76МД искрцано је 265 људи и 40 јединица технике још једне јединице – из 217. гардијског падобранско-десантног пука из 98. дивизије ВДВ. Људи и техника укрцани су у авионе у својој бази у Иванову смештеном 250 км североисточно од Москве и прелетели су преко 1.500 км до десантне просторије. 

Од четири дивизије које чине ВДВ на "Словенском братству-2020" учествовале су три дивизије. 

Командант руског састава био је командант 98. дивизије ВДВ – четрдесетосмогодишњи генерал мајор Николај Петрович Чобан. Његово презиме је необично за Русе јер је родом из Гагаузије, дела Молдавије који је привржен руском језику и ћирилици и брани аутономан статус у односну на Молдавију. 

Вежба је одржана од 14. до 25. септембра, а затим су Руси полако попаковали технику за повратак кући. На железничке вагоне 30. септембра укрцано је преосталих 70 борбених возила и послано у матичне гарнизоне. 

О најновијим подацима о Нагорно Карабаху прочитајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА