Најновије

ТРЕЋИ ТАЛАС КОРОНЕ НАМ КУЦА НА ВРАТА: Да ли можемо очекивати затварања градова у новембру и пооштравање мера?

Прегурали смо два таласа корона вируса, пролећни и летњи, али нам сада према најавама наших уважених епидемиолога следи јесењи пик чији би удар могао да се осети већ у првој половини новембра.

Ванредно стање у Србији (Фото: mod.gov.rs)

- Брзина повратка вируса је шокантна, све може да се промени за две недеље. Видите да све ври са стране, у земљама око нас. Сад је јесен, долази зима, морамо да одржимо ово стање што је дуже могуће. Када дођу јако повољни услови за преношење вируса то се убрза и после две недеље ове мере више не вреде - рекао је др Предраг Кон и додао да "он не жели да најављује, али да је реално очекивати нови удар короне у новембру месецу".

Србија се убрзано припрема за трећи пик, или ако више волите трећи талас, а већ су најављене и поједине епидемиолошке мере које би могле да буду донете у случају значајнијег погоршања ситуације у нашој земљи.

- Ја лично мислим да контрола мора врло јасно да се заоштри. Да ли и казне? Треба, јер овде штитимо комплетно здравље народа, и око тога не би требало да буде преговора, јер улазимо у период кад је интензивно ширење вируса највеће могуће - објаснио је др Кон.

Затварање градова, ванредно стање и полицијски час, реално, не треба очекивати осим ако ситуација потпуно не измакне контроли. Ипак, неке мере су прилично реалне...

Обавезне маске и на улицама

Ношење маски је тренутно обавезно у затвореним просторима, али и у градском превозу, док постоји само препорука да се оне носе и на отвореном. Ипак...

- Поново наглашавам и препоручујем ношење маске, и то не само у затвореном простору него и на отвореном. Заборавља се та препорука. Свестан сам да мали број људи носи маске напољу, али својевремено их је мали број носио и у превозу и тржним центрима док нису постале обавезне. Препорука може да пређе некад и у меру, нека се нико не изненади ако тако буде, ако све оде у погрешну страну - упозорио је др Кон.

Дакле, у случају погоршања ситуације, ово би могла да буде можда и прва већа мера.

Затварање школа и факултета

Није тајна да се још пре 1. септембра размишљало и како ће функционисати школе, како основне тако и средње, ако дође до новог удара корона вируса.

Према последњим званичним подацима корона вирус је ушао у 33 школе, али су то махом били спорадични и очекивани случајеви, те се после месец дана нове школске године сматра да је ситуација апсолутно под контролом.

Међутим, уколико у новембру дође до "есплозије" короне, а посебно међу ђацима, надлежни су спремни да поново комплетно школовање пребаце на онлајн систем, уместо садашњег комбинованог модела.

Ово би се свакако односило и на факултете, а можда и вртиће.

Кафићи, ресторани, ноћни клубови...

Кафићи, ресторани, клубови и други угоститељски објекти су током лета добили продужено радно време, неки са баштама и до 1.00 сат после поноћи, чак и ако се налазе у оквиру стамбених објеката.

Међутим, уколико дође до наглог ширења корона вируса, посебно током зимских дана када ће сви бити у затвореном простору, реално је очекивати да њихово радно време буде скраћено.

На удару ових мера могле би да се нађу и кладионице, коцкарнице...

Обавезни ПЦР за путнике из иностранства

Многе европске земље су због убрзаног ширења корона вируса почеле да, мање или више, затварају своје границе, а у неком тренутку би томе могла да прибегне и Србија.

Тренутно постоје ограничења само за странце који долазе из Северне Македоније, Бугарске, Румуније и Хрватске, за које је обавезан негативан ПЦР тест не старији од 48 часова.

У неком тренутку ова одлука би могла да буде проширена и на друге земље, али евентуално и на српске држављане који буду долазили из држава у којима букти корона.

Ко може прелази на "рад од куће"

Током првог удара короне многа предузећа, која су била у могућности, послала су своје запослене на рад од куће. И није тајна да већина фирми, било да су државне или приватне, већ имају својеврсне "ванредне планове" пословања ако у једном тренутку дође до "експлозије" заражених.

Дакле, неће бити закључавања, али ће попут школа које би могле да пређу на онлајн наставу, и фирме могле да се одлуче за "рад на даљину". Самим тиме био би делимично решен један велики проблем, а то је растерећење градског превоза који слови за велику опасност.

Американци добили нове савезнике, две државе су пристале! Више о томе читаје ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА