Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НОВА ДРОН СИЛА? Медији њихово наоружање стављају на црту са САД, Израелом и Кином!

Док су поједини аналитичари неке иницијативе, попут производње властитог борбеног авиона, оценили претерано амбициозним, у случају програма беспилотних летелица Турска је постала растућа дрон-сила.

Дрон. (Фото: pixabay. com)

Угледни британски пословни лист "Financial Times" објавио је како је Турска у области наоружаних беспилотних летелица постала озбиљан конкурент Седињеним Америчким Државама (САД), Израелу и Кини те да је у тој области растућа сила, преноси Анадолу Агенцy (АА).

У тексту се наводи како је азербејџанска војска објавила снимке наоружаних беспилотних летелица турске производње које су уништили на десетине арменских противзрачних одбрамбених система, топничких јединица и тенкова.

Регија Нагорно-Карабах је, након Сирије, Либије, севера Ирака и источног Медитерана, пето подручје страних сукоба у којима се користе дронови турске производње, додано је у тексту.

"Јачање турске индустрије беспилотних летелица резултат је двадесетогодишњих напора јачања одбрамбене индустрије, а с циљем оживљавања националног поноса, односно смањивања куповине оружја и зависности о Западу на том плану", истакнуто је у тексту.

Док су поједини аналитичари неке иницијативе, попут производње властитог борбеног авиона, оценили претерано амбициозним, у случају програма беспилотних летелица Турска је постала растућа дрон-сила.

Оснивач Центра за проучавање дронова при Бард колеџу у Њу Јорку Ден Гетингер изјавио је како је Турска у области наоружаних беспилотних летелица постала озбиљан конкурент САД-у, Израелу и Кини те како је турски програм беспилотних летелица прилично софистициран.

Турска је прошле године другим земљама продала резервоаре, оклопна возила, делове авиона, оружје и муницију, а вредност тог извоза износила је три милијарде долара.

"Овај извоз је 2002. године износио 248 милиона долара. Званичници очекују да ће 2023. достићи цифру од 10 милијарди", наводи ФТ.

Напори Турске да производи властите беспилотне летелице уско су повезани с чињеницом да та земља већ дужи период води борбу против терористичке организације ПКК.

Аналитичар Анил Мевлутоглу истиче како су проблеми у набавци дронова од других земаља те у њиховом коришћењу довели до тога да дронови постану "највиши приоритет" Турске.

Од 2017. године, Турска у значајној мери користи властите дронове у борби против ПКК. Директорица Међународне кризне групе за Турску Нигар Гоксел наводи како су наоружане беспилотне летелице Турској омогућиле да уклони елементе ПКК из планинских подручја у којима су се гнездили дуже од 30 година.

Наведено је како је за производњу беспилотне летелице Bayraktar TB2 увезено само седам посто његових компонената.

Азери претрпели велике губитке на фронту! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА