Најновије

УГРОЖЕНА БЕЗБЕДНОСТ ВЛАДИЧАНСКОГ ДВОРА: Константни напади на СПЦ у Новом Саду

Вишемесечна медијска харанга која се води против Српске Православне Цркве кулминирала је нападом на Владичански двор у Новом Саду, у ноћи 8/9. октобра 2020. године, када су непознати починиоци упали на градилиште и у двориште зграде административног центра Епархије бачке, у којој Епископ бачки столује, живи и ради.

Полиција код Владичанског двора (Фото: Епархија бачка)

Подсећамо да су поједини медији током протеклих седмица – не бирајући средства, а имајући јасан циљ – водили перфидну кампању против Епархије бачке и њеног Епископа. Под плаштом забринутости за културно и историјско наслеђе зграде Владичанског двора, изречене су многе увреде, клевете и лажи како би се нарушило поверење у Српску Цркву, са тенденцијом на дискредитовање угледа Епископа бачког г. Иринеја. Иако су пласиране вести о наводној угрожености новинара појединих медија, резултат таквог „професионалног и објективног” новинарства је произвео директно угрожавање безбедности свештенства Српске Православне Цркве, а посебно, у овом случају, владике Иринеја и његових најближих сарадника. Колико су појединци били одлучни у намери да причине штету Епархији бачкој и да угрозе основно људско право на живот, имовину и слободу кретања свих лица која живе и раде у Владичанском двору, види се и из почињеног (не)дела.

Полиција је начинила увиђај. На лице места је дошао г. Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе, који је, заједно са извођачем радова, констатовао да ће рокови за завршетак радова бити продужени услед нанете штете Владичанском двору и, ради безбедности објекта, биће уведен 24-часовни физички надзор. Ово је атак на сâм Двор као споменик културе, а цела ситуација је проузрокована писањем злонамерника о начину рада и обнови Двора. Полиција је изашла на лице места да би се констатовала штета. На сву срећу, оно што је уништено могуће је наново урадити, тако да ће тек у наредним данима бити тачно дефинисано колика је материјална штета. Пробаћемо и да на бази сигурносних камера надлежни органи уђу у траг починиоцима, казао је г. Вапа.

Намеће се питање: да ли ће се виновници догађаја зауставити на овоме или ће – не дао Бог – добити инспирацију за наставак овог вандалског чина, а медији наставити да стварају атмосферу линча, газећи принципе основних људских права и европских вредности, које привидно подржавају? Позив Господњи је да се молимо, како за пријатеље тако и за непријатеље наше, и Српска Православна Црква се моли Господу Исусу Христу да Он свима подари љубави, слоге и мира.

О новом интервјуу Башара ел Асада прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информативна служба Епархије бачке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА