Најновије

ТРАМП ПОБЕЂУЈЕ У СЕВЕРНОЈ КАРОЛИНИ: Нема предаје власти Бајдену

Победа овог или оног америчког председничког кандидата још није званично објављена.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Низ америчких држава и даље броји гласове, што би могло да преврне вагу у корист Доналда Трампа, који заостаје за Џоом Бајденом.

Управо је постало познато да тренутни амерички председник побеђује у држави Северној Каролини и добија још 15 електорских гласова.

„Аризона, Аљаска, Џорџија, Северна Каролина и Пенсилванија. У тим државама, према тиму Realclearpolitics, још ништа није јасно“, појаснио је јутрос ситуацију Валентин Богданов, руски новинар који у Сједињеним Државама прати ситуацију.

Председник САД Доналд Трамп одбија да призна пораз и тврди да су избори покрадени, а његова администрација још није почела са процесом предаје власти тиму Џозепа Бајдена кога су медији прогласили победником избора.

Управа за опште послове (GSA), владина агенција у Вашингтону која је задужена за процес предаје власти требало би да формално призна Бајдена као новог председника и почне процес транзиције који обично траје до инаугурације новог председника 20. јануара.

Уобичајно је да крене са процесом када се прогласи победник. Али, директорка те агенције Емили Марфи, коју је поставио Доналд Трамп, одбија да то учини, преноси „Глас Америке”.

Ројтерс преноси да Бајден и његов тим због тога разматрају покретање судских процеса против Управе.

Портпаролка Управе је рекла да неће почети процес транзиције све док Бајденова победа не буде и правно потврђена, али није јасно када би то могло да буде јер у неким државама и даље траје бројање гласова.

Исход избора, међутим, није толико неизвестан, а медији су у суботу прогласили Бајденову победу на основу својих пројекција.

Трамп одбија да призна пораз на изборима, а његова кампања је поднијела тужбе против савезних држава и тврди да је гласање и бројање гласова било нерегуларно, иако нису изнели доказе за то.

Трамп се нада да ће уз помоћ тужби успети да преокрене исход избора.

Лидер републиканца у Сенату Мич Меконел је оценио да Трамп има „стопроцентно право да тражи да се истраже потенцијалне нерегуларности и да исцрпи све правне опције".

За то време Џо Бајден и Камала Харис, почели су са реализацијом својих планова и одржали састанак са групом експерата о томе како да се заустави ширење коронавируса.

Бајденова кампања такође тражи начин да сарађује са Трамповом администрацијом у процесу транзиције власти.

О томе ко је повукао кандидатуру за министарско место у новој црногорској влади, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА