Најновије

ПРЕМИЈЕР МАЂАРСКЕ УСТАО ПРОТИВ ГЛОБАЛИСТА! Орбан запретио да ће у ставити вето на буџет ЕУ да би заштитио суверенитет земље!

Мађарски премијер Виктор Орбан запретио је ветом на буџет Европске уније, као и на масовни кинески пакет помоћи за коронавирус, као одговор на покушаје ЕУ блока да веже средства за оно што они називају „владавином закона“.

Виктор Орбан. (Фото: abouthungary.hu)

Конзервативни лидер је писао председнику Европског савета Чарлсу Мичелу и председници Европске комисије Урсули вон дер Лајенн и зразио премност да стави вето на финансирање због забринутости да ће нацијама попут Мађарске и Пољске бити забрањено да примају средства због неслагања око унутрашње политике, као што су закони о миграцијама, пише Брајтбарт Њуз.

„На основу доступних извештаја о садржају овог споразума, схватам да он не испуњава услов који је Мађарска јасно изразила неколико пута током преговора о послу, па нећу моћи да га подржим“, Орбан написао у писму које је објавио Политико.

„У складу са договореном праксом према којој се ништа не договара док се све не договори, морам да вас обавестим да ситуација не оставља другу могућност за Мађарску, него да не пристане на остале елементе пакета на следећем ВФО [Мулти- Годишњи финансијски оквир, седмогодишњи буџет ЕУ и ЕУ следеће генерације [фонд за опоравак од коронавируса], укључујући оне који захтевају једногласност “, додао је Орбан.

Иако Мађарска нема моћ унутар оквира ЕУ да блокира да одредба о „владавини закона“ постане закон, она има могућност вета на буџет и пакет помоћи за коронавирус.

У четвртак су Савет ЕУ и Европски парламент постигли прелиминарни споразум који ће омогућити Бриселу да смањи средства државама чланицама за које се сматра да нису у корак са визијом блока о „владавини закона“.

У изјави, Европски савет је рекао да споразум „омогућава заштиту буџета ЕУ тамо где се утврди да кршење принципа владавине права у држави чланици утиче или озбиљно утиче на добро финансијско управљање буџетом ЕУ или на заштиту финансијских интереса ЕУ на довољно директан начин“.

Пољска и Мађарска тврде да, пошто нису подржале одлуку о отварању врата масовне миграције 2015. године од стране немачке канцеларке Ангеле Меркел, онда од њих не би требало тражити да примају мигранте у складу са шемама прерасподеле ЕУ.

У септембру је премијер Орбан рекао да либерали у Европи верују да је „најбоље уступити овлашћења наших националних влада међународним организацијама - и то што већем броју“.

„У томе виде универзалне идеале, европске вредности и универзална људска права која се додатно охрабрују и признају“, објаснио је он.

Орбан је, међутим, даље тврдио да су међународне организације „неизбежно склоне деспотизму који обично називају „владавином права“, али који је једноставно „владавина уцене“.

„Они су рањиви на инфилтрацију Сорошевих мрежа, и ако буду принуђени да бирају између грађана појединих националних заједница и великог оружја глобалног капитала, на крају ће се увек одлучити за потоње“, закључио је Орбан.

Џон Војт дигао глас против изборне крађе у Америци! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА