Најновије

ИГУМАН САВА: Нађено решење за спас манастира Високи Дечани

Игуман манастира Високи Дечани Сава објавио је да је проблем са путем Дечани - Плав, који је требало да иде кроз заштићену зону манастира, коначно решен јер ће се међународни пут градити заобилазницом.

Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

- Одлуком Савета за надгледање заштићених зона усвојен је аранжман који ће заштитити манастир од градње међународног пута, који ће ићи заобилазницом, а заузврат омогућити рехабилитацију постојећег пута кроз зону за локалну употребу. Тиме је обезбеђено поштовање закона - навео је игуман Сава на "Твитеру".

Канцеларија ЕУ на Косову и Метохији саопштила је да је Савет за спровођење и надгледање заштићених зона на састанку у Приштини усвојио аранжман о рехабилитацији путева на подручју општине Дечани у сагласности са релевантним законом самопроглашеног Косова о специјалним заштићеним зонама од 15. јуна 2008. године.

У саопштењу је наведено да овај аранжман укључује синхрони развој међународног обилазног пута изван специјалне заштићене зоне и локалног пута унутар те зоне, преноси "Спутњик".

Тешке грађевинске машине су раније у неколико наврата окруживале манастир Високи Дечани - бисер српске и светске културне и хришћанске баштине из 14. века, који је под заштитом Унеска.

Због проласка великог броја тешких грађевинских возила била су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. века и манастирским објектима.

Радови су прекидани интервенцијом Кфора.

Да ли се на Косову може догодити сукоб, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА