Најновије

ПЉАЧКА ГОДИНЕ: Нови Сад на води, мистерија вредна 300 милиона €

СПројекат “Нови Сад на води” је један је од највећих пројеката у држави који уназад годину дана изазива бројне контраверзе, а да притом, званично, још увек ни не постоји. Да ће некадашње Бродоградилиште и једина преостала “зелена” зона уз обалу Дунава добити неку другу намену, Новосађани су сазнали у марту прошле године, када је градоначелник Милош Вучевић најавио да ће тај “запарложени део Новог Сада, добити потпуно другачији изглед”.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

“Да данас тај простор – као што је радио Лондон, као што је радио Ротердам, као што је радио Њујорк и многи други градови, искористимо у једном потпуно новом смислу, да добијемо нови стамбено-пословни комплекс”, најавио је тада Вучевић, и отворио тему о којој се у Новом Саду највише говори, а најмање зна.

Вучевићева најава је само била припрема терена за оно што се убрзо открило. Наиме, парцелу на којој СНС планира да од “парлога” направи бетонски комплекс по узору на “Београд на води”, планирајући чак и измену тока Дунава, претходно је већ дискретно купио омиљени напредњачки инвестирор “Галенс доо”, који је за време Вучевићевог првог мандата постао ексклузивни градитељ свега у Новом Саду.

Убрзо након Вучевићеве изјаве и чињенице да је Галенс видовито купио баш ту “запарложену” парцелу на бившем Бродоградилишту, у јавост су исцурели радни планови из Јавног предузећа “Урбанизам” , из којих се видело да је Град већ увелико у тајности спремао овај мегаломански пројекат.

Почело би се са новим Планом детаљне регулације, који би омогућио инвеститору да помери заштитни насип и уђе 500 метара у корито Дунава, чиме би, у случају високих вода, била угрожена поједина градска насеља.

И док је Милош Вучевић упорно тврдио да никакви планови не постоје и да су у питању измишљотине опозиције, потпредседник Народне странке Бора Новаковић је презентовао јавности “непостојеће планове” које је, како је навео, добио од узбуњивача из градских служби. Према ономе што је Новаковић показао, постало је јасно да је Град месецима у тајности већ увелико радио  на припремама пројекта “Новог Саду на води”, како је колоквијално назван.

“На простору шест хектара Бродоградилишта предвиђена је градња солитера до 14 спратова, као и реперни објекти до 20 спратова. На том подручју могуће је изградити 500 до 600 хиљада квадрата. Поред тога, на простору од 10 хектара који сада заузима Морнарица, предвиђена је изградња стамбено-пословних објеката до 10 спратова, а такав хотел солитер заузео би и место на Каменичкој ади. Ова локација, уз сам Дунав би имала минималну цену квадрата од 2,5 до три хиљаде евра по квадрату, што значи да је потенцијална зарада оних који овде буду градили између милијарду и двеста милиона евра и милијарду и по”, изјавио је тада Новаковић, документујући речи плановима које је, како тврди, добио од узбињивача из Градске куће.

И док су градске власти и даље оспоравала постојање икаквих планова, али уједно поручујући да се од идеје не одустаје, почетком ове године у јавност је, опет преко узбињивача, “исцурела” и преписка између градског јавног предузећа “Урбанизам” и покрајинске институције “Вода Војводина” на ову тему, у ком се наводи да “ стамбено – пословни и пословни објекти на подручју Бродоградилишта подразумевају инвестицију од 300 милиона евра”.

У ургенцији коју је тада “Урбанизам” упутио “Водама Војводине”, захтевало се од овог предузећа да изда водне услове потребне за израду Генералног урбанистичког плана Новог Сада до 2030. године, као предуслов за изградњу “Новог Сада на води”.  Међутим, како је на водном земљишту Дунава забрањена изградња викенд, стамбених, привредних и других објеката који нису у функцији водопривреде, “Урбанизам” није наишао на позитиван одговор у “Водама Војводине”.

У “Урбанизму” су навели да су промене које планирају у намени незнатне, односно да ће се у зони утицаја водног пута променити “само” пет километара у сврху проширења грађевинског земљишта. Међутим, то “само” ипак није био довољан аргумент за стручњаке из “Вода Војводине”, који су истакли да то представља ризик за “угрожавање стабилности водних објеката, ометања протицања воде и леда, угрожавање заштитних објеката и угрожавање водног режима”.

Увређен, Вучевић је тада изјавио да се поводом најављеног пројекта “Нови Сад на води” (за чији план је и даље тврдио да не постоји) обратио Министарству саобраћаја и инфраструктуре и Министарству пољопривреде и водопривреде, како би добили и њихово мишљење, уместо да “седе скрштених руку” док “Воде Војводине” одбијају да издају водне услове.

Ових дана најављена је и смена досадашњег директора Вода Војводина, иако члана СНС, јер није успео да издејствује жељену сагланост. Уместо њега, на директорском месту је виђен некадашњи Вучевићев заменик и такође функционер СНС Срђан Кружевић, који ће вероватно бити послушнији, с обзиром на то да је по струци економиста и власник фарме коза, без икаквог образовања нити искуства у водопривреди.

Међутим, ту није крај препрекама за Вучевића, јер за пројекат није добијена ни сагласност стручњака Водопривредног института „Јарослав Черни“ у Београду, чији стручњаци такође морају да га одобре. Но, према последњим изјавама градоначелника Вучевића од 7. новембра у Блицу “на овом пројекту раде тимови најбољих архитеката, стручњака за водопривреду и заштиту животне средине”.

Чим ЈП “Урбанизам” у сарадњи са Институтом “Јарослав Черни” заврши свој део посла, план ће бити детаљно представљен јавности”, рекао је градоначелник. Он је и тада поновио да ни план “Новог Сада на води” нити измене Плана детаљне регулације, који му мора претходити, још увек не постоје, а да све што је до сада изашло у јавност представља “обману јавности” од стане Боре Новаковића.

“Тај план још увек није завршен, и тек предстоји јавни увид. Дакле, све што поменути показује могао је једино да нацрта он (Новаковић), као стручњак за марксизам”, изјавио је Вучевић за Блиц. Међутим, свега десет дана раније, гостујући на РТВ, Вучевић је за Новосађане тумачио тај исти непостојећи план, који је стајао на екрану у студију, избегавајући да га назове “Новим Садом на води”.

“Наша идеја је да оживимо потез који се некада називао Велики Лиман, а који је током индустрализације био прекинут за јавни живот. Немогуће је да развијемо Нови Сад, а да то оставимо са пропалим фабрикама и баракама и нелегалним пословима. Немамо права да нашој деци оставимо овакав град и да не искористимо потенцијал реке Дунав”, рекао је за РТВ градоначелник. Као и у свим претходним покушајима, Новосађани ни до данас нису успели да сазнају од Вучевића шта власт конкретно планира на овом потезу, изузев да ће добити “боље писте за пецање и нове веслачке стазе”, како је поручио градоначелник на РТВ.

У овој једначини са гомилом непознатих, само је једна ствар кристално јасна: шта год се радило и шта год се градило, радиће и градиће “Галенс доо”.

Тачи мора бити осуђен за тешке злочине над Србима поручио је Путин. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube