Најновије

ДР ЖУЈОВИЋ О ВУЧИЋЕВОМ ОБЕЋАЊУ ВАКЦИНЕ ДО НОВЕ ГОДИНЕ: Ма, важи, неће моћи!

Од оптимизма и радости до првих препрека и проблема - то је пут који је за само недељу дана прешла вакцина против короне коју су произвеле компаније Фајзер и Бионтек. Државе су, укључујући и Србију, стале у ред и већ се преговарају и најављују прве количине вакцине.

др Жујевић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија обезбедила вероватно 1,8 милиона доза Фајзер Бионтек вакцине против короне. Ипак, није нам објаснио како ће вакцина стићи до корисника широм земље, јер та процедура, по свему судећи, захтева посебне услове чувања и температуру од -70 степени.

Пулмолог из Завода за плућне болести и туберкулозу, сматра да ће се вакцина у Србији појавити у другом кварталу следеће године. Објашњава нам и све процедуре кроз које треба да прође.

“Прича стићи ће нам вакцина до Нове године. Ма, важи, неће моћи. Од тога нема ништа. За Фајзерову вакцину прво мора да прође још два месеца да се испрате могућа штетна дејства, па да њихова Савезна агенција за храну и лекове да званично одобрење. Тек након тога она треба да прође одобрење Европске агенције за лекове, и када то прође онда може да буде примењивана у земљама ЕУ”, објашњава Жујовић.

Дозвола за промет на нашем тржишту треба да стигне и од овдашње Агенције за лекове и медицинска средства.

“Политичари су то пожурили због домаћег јавног мњења, да би дали наду становништву или подигли морал, али тога неће бити пре марта, априла следеће године”, враћа нас он у реалност.

Подсећа да први треба да буду вакцинисани лекари у скафандерима, они који су у најизложенији. Затим, ту су и припадници осталих јавних служби, попут војске и полиције. Након тога на списку су најрањивије групе популације – хронични болесници и старији од 65 година.

Када се све то сабере, количина од 1,8 милиона доза вакцина коју је најавио председник неће бити довољна.

Проблем ће се, тврди Жујовић, појавити и у самој дистрибуцији. И он сматра да нећемо моћи да испоштујемо предвиђени хладни ланац и чување на температури од -70.

“Мало који дом здравља има замрзивач који би то могао да то подржи, а мислим да чак ни моја установа нема”, каже нам пулмолог из Завода за плућне болести и туберкулозу.

На питање како ће бити решен тај проблем, има наизглед једноставан одговор – мораћемо да набављамо замрзиваче.

Ипак, џаба нам и вакцине и замрзивачи, ако грађани не желе да се вакцинишу.

“Свет то треба да прати добра јавна кампања. Не бих воело да видим претњу силом или законским консеквенцама. Било какав вид силе неће наићи на добар одговор у популацији. Ту морамо да идемо са васпитно-образовним радом ка ширем делу наше популације, да народу лепо објаснимо шта добија тим поступком”, закључује Жујовић.

Капитулацијом Јерменије у Карабаху на сличан начин као Србије на Космету видимо шта је Путин од Черномирдина научио. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА