Најновије

ОН ЈЕ СРУШИО ДОДИКА: Ко је Драшко Станивуковић, нови градоначелник Бањалуке (ВИДЕО)

Лидер Партије демократског прогреса (ПДП) Драшко Станивуковић остварио је свој политички сан. Млади, 27-годишњи политичар из Бањалуке савладао је на локалним изборима Републике Српске Додиковог кандидата из редова СНСД-а и како ствари стоје, биће нови градоначелник највећег града у овом ентитету.

Драшко Станивуковић (Фото: Јутјуб)

Станивуковић је рођен 21. маја 1993. године, студент је економије, одборник у Скупштини Града Бањалука и посланик у Народној скупштини Републике Српске (НСРС).

Политичку каријеру започео је у 18. години, а 2014. године био је најмлађи канидидат на Општим изборима за посланика у Народној скупштини РС. Тада је освојио око 2.000 гласова, што није било довољно за освајање мандата.

Две године касније кандидовао се за одборника у Скупштини Града Бањалука, те са освојених 2.000 гласова постао најмлађи одборник у историји локалног Парламента.

На Општим изборима 2018. године се кандидовао улазак у Народној скупштини РС те са скоро 20 000 гласова добио мандат посланика у ентитетском Парламенту. Освојио је појединачно највећи број гласова од свих кандидата за народне посланике у Републици Српској.

Сада, 2020. године остварио је највећи успех у политичкој каријери и урадио оно што годинама нико није могао - победио је Милорада Додика!

Станивуковић је 2014. основао Удружење грађана "Буди другачији" које има за циљ да мотивише младе људе и помаже другима кроз разне акције. До сада је организовао неколико протестних шетњи и окупљања како би указао на проблеме с којима се суочавају грађани Бањалуке, али и целе Босне и Херцеговине.

Прикупљали су средства за уређење школских дворишта, фискултурних сала, помоћ особама оболелим од разних болести и слично.

Станивуковић је подржао протест мајки и породиља, организовао петицу против куповине луксузних аутомобила за министре у Влади РС, организовао протесте против повећања акција за гориво, подржао иницијативу Правда за Давида и слично.

Завршио је Основну школу "Алекса Шантић" и бањалучку Гимназију. Након тога уписао је Економски факултет у Бањалуци.

У слободно време учи да свира клавир и гитару. Бави се плесом, борилачком вештином крав мага и разним другим спортовима.

У једном интервјуу признао је да је од малена желео да се бави друштвено корисним радом и политиком, а с обзиром на то да је његова породица једна од имућнијих у Бањалуци, истиче да му стицање новца није био мотив за улазак у политику.

У парламенту је познат као један од најоштријих критичара режима Милорада Додика, а због тога је редовно сносио последице. Бивао је и хапшен, а и физички нападан због свог политичког деловања.

Како се то обично и очекује од ауторитарног режима, Станивуковић је добијао надимке "млади тајкун", "државни непријатељ".

- Бити "државни непријатељ" у Републици Српској Милорада Додика, значи бити пријатељ грађана, пријатељ народа, пријатељ сваког човека - рекао је Драшко Станивуковић једном приликом.

Како је време одмицало, он је стицао све више и више симпатија међу људима са друге стране Дрине, а грађани су ове године показали на изборима шта мисле о Додику, а шта о Драшку…

Окршај Чеде и Шешеља погледајте ОВДЕ.

Извор: Direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА