Најновије

Шешељ изнео чврст став о решавању проблема на КиМ: Русија је наш савезник и не смемо се са тим играти

У студију ТВ Пинк били су епидемиолог и министарка за рад др Дарија Кисић Тепавчевић, Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке и Чедомир Јовановић, лидер Либерално демократске партије.

Шешељ (Фото: Јутјуб)

Др Кисић Тепавчевић је причала о новим мерама Кризног штаба. Каже да се већ осам месеци говори о важности поштовања мера, јер оне немају алтернативу у борби против вируса.

- Ове године морамо да смо обазриви и да се стрпимо. Вратиће нам се нормалан живот, али дотад морамо да будемо јаки и да се суздржимо - каже др Кисић, подсећајући на најновије мере које су данас донете, а које ступају на снагу у уторак.

Епидемиолог каже да морамо сложно у борбу са вирусом и истиче да ниједна мера не би била потребна када бисмо се придржавали основних превентивних мера.

На питање о ограничењу кретања, др Кисић каже да о томе још није било говора.

- Једно по једно и надамо се да ће ова мера да има ефекта. Не можемо у наредним данима да видимо ефекте најновијих мера, већ за десетак дана. Зато смо мере орочили на две недеље, па ћемо даље видети да ли ће нам бити потребно пооштравање - каже др Кисић.

На питање о томе како је патријарх Иринеј, др Кисић каже да је његово стање стабилно према последњим информацијама и да се нада његовом брзом оздрављењу.

Шешељ каже да се не плаши вируса, али да се не излаже вирусу. Ипак, био је у контакту са зараженом особом, али је ипак био негативан. Каже и да није славио славу како то иначе чини, а све како би се избегао сваки ризик.

- Идем на пливање често јер кажу да је добро удисати хлор - каже Шешељ.

На констатацију докторке да то није научно доказано, Шешељ је рекао да то јесте тачно, на шта је Јовановић прокоментарисао да је "добро да Шешељ лечи само себе".

Чедомир Јовановић истиче да ће мере угрозити многе који живе од угоститељства, али да је то мање зло од угрожавања здравља људи. Подсећа да је много преминулих у региону и да, када смо сведоци тога, "нема простора за анестезију".

- Словенију су затворили, Аустрију, Грчку... Све то је боље него да се угрожава здравље људи. Знам да је тешко, али нема ужаснијег осећаја од гриже савести - каже Чедомир Јовановић.

Додаје да је лежао на Инфективној клиници, да је стрепео за резултате тестова своје породице, и да се тачно сећа тог дана када је смештен у болницу, и када је само у Србији преминуло 18 људи, а било је заражено око 400.

- Ситуација је и даље ризична и критична, неки нису ни имали предах од короне као што смо га ми имали и треба да издржимо до вакцинације - каже Јовановић.

Говорећи о замрзнутом конфликту на КиМ, Јовановић каже да исто видимо у Нагорно-Карабаху, где је проблем био запостављен више од 20 година. Ово, каже, подсећа на Бљесак и Олују.

Када је реч о ситуацији на КиМ и решавању замрзнутог конфликта, Јовановић каже да не мисли да Вучић прети ратом, али да нам је обавеза да не остављамо оно што смо наследили нашој деци.

- Треба учинити све да се преговори деблокирају и да се пронађе одрживо решење. Не можемо се вратити у 1999. годину и за њу је плаћена превисока цена. Ипак, то не значи да не можемо да створимо неке нормалне односе. У овом лудом свету нико неће имати времена за нас, као што није било ни за Јермене. Они су страдали страшно пред светом који је нем - каже Јовановић.

Истиче да се варамо ако мислимо да можемо да играмо улогу коју игра Азербејџан.

Шешељ каже да очекује да наша деца буду паметнија од очева и да ће моћи да нађу оптималнија решења за КиМ. Када је реч о Јерменији, Шешељ каже да је искористила прилику када је била моћнија од Азербејџана да заузме већу територију од Нагорно-Карабаха.

- Имали су присне односе са Русијом, а док су Јермени били блиски Русији, нису помишљали да врате територију, све док се није променила власт и на чело дошла про-западна - каже Шешељ.

Он истиче да Србија има Русију за савезника и да се са тим не смемо играти, те да "не смемо испитивати руско стрпљење". Каже да морамо преокренути спољно политичке односе у корист Русије и то тако да не изгубимо њену подршку и помоћ.

- То нисмо имали 90-их, али сада имамо - каже Шешељ.

Др Кисић каже да је Вучић изговорио оно што сви мисле и сви знају - да политика замрзнутог конфликта значи одлагање решавања проблема. Ово, како каже, не смемо да препустимо будућим генерацијама, већ треба да се ухватимо у коштац са проблемом.

Више о свађи у студији између Чеде и Шешеља прочитајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА