Најновије

БОЦАН-ХАРЧЕНКО ОБЈАСНИО: Циљ запада склонити Русију из енергетике региона и Европе

Циљ САД и Запада јесте да Русија буде склоњена са енергетског тржишта региона и целе Европе, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Александар Боцан-Харченко (Фото: Јутјуб)

- Ми смо против лажног и непоштеног тумачења значаја диверзификације и од САД и Европе. Што се диверзификације тржишта тиче, спремни за њу, јер је то подстицај развоја - навео је Боцан-Харченко.

Он истиче да су руске фирме, као и Влада Русије, за диверзификацију енергената, али да Русију и руске компаније, било да је реч о "Гаспрому" или "Гаспромњефту" забрињава начин како се представља диверзификација на Западу.

Напомињући да је Русија "веома сличну ситуацију имала и са ЕУ", руски амбасадор је подсетио на период санкција и напетости, оцењујући да је постојао "непоштен однос према Русији и руском гасу".

- Дошло је до политизације енергетике, с циљем да Русија буде отерана и са европског и са других тржишта - рекао је Боцан-Харченко за портал "Енергија Балкана".

Коментаришући спајање цеви "Балканског тока" из Бугарске са српском деоницом "Турског тока" у Србији, Боцан-Харченко каже да "све иде према плану", пренео је "Спутњик".

- Гасовод ће веома брзо бити завршен и биће стабилна испорука гаса у Србију, и старом и овом новом инфраструктуром - додао је Боцан-Харченко.

Према његовим речима, стратешко партнерство Русије и Србије има безброј страна и смерница, али је енергетика водећа грана сарадње две државе.

Он је рекао да је данашње отпочињање рада постројења "Дубока прерада" у Рафинерији нафте Панчево веома значајно за развој Нафтне индустрије Србије (НИС) и енергетике Србије, јер пружа већу енергетску стабилност и безбједност земљи, али и региону.

- Развој НИС-а показује диверзификацију енергетике и енергетских производа, укључујући и бригу о екологији - рекао је руски амбасадор.

Он је додао да је сагласан са речима председника Србије о Рафинерији нафте у Панчеву да "оно што је било потпуно уништено у току НАТО агресије сада је доведено на такав ниво да је најбоље у региону".

Да ли је Русија издала Јерменију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА