Најновије

НОВЕ МЕРЕ У СРБИЈИ! Ако вам на славу дође више од 5 људи, чека вас папрена казна

Ко организује журку или слави славу са више од пет особа у затвореном простору ризикује казну од 50.000 до 150.000 динара, на основу измена Закона о заштити становништва од заразних болести које су ступиле на снагу прошлог петка.

И славе нам забранише?! (Фото: Јутјуб)

Виновника овог прекршаја могу комуналној инспекцији или комуналној милицији пријавити и сами грађани путем јединственог контакт центра Координационе комисије за инспекцијски надзор.

Подсетимо, нове мере које је донела Влада Србије ступиле су на снагу у уторак увече, а то значи да сви објекти услужних делатности, осим апотека, бензинских пумпи и ресторана који имају доставу, морају да буду затворени у 21 сат. Ова мера је орочена на две недеље, односно до 1. децембра, а ако се епидемиололшка ситуација до тада не смири, прете нове, још драстичније мере!

Ипак, ни тренутне нису толико благе. Једна од њих, на основу измена Закона о заштити становништва од заразних болести, предвиђа високе новчане казне за организаторе журки или слава са више од пет особа у затвореном простору.

Колике су те казне и ко се и у којим околностима кажњава приликом непрописног организовања журки и прослава открива Драган Пушара, шеф јединица за инспекцију при Министарству државне управе и локалне самоуправе.

 -Новчану казну од 50.000 до 150.000 динара добија власник стана у коме је организовано окупљање више од пет особа у затвореном простору - каже Пушара.

Уколико се ради о закупу стана, рецимо, на дан, онда санкцију може сносити или власник или организатор окупљања.

- Ако не постоји уговор о закупу власник стана сноси одговорност по два основа. Прво зато што нема такав уговор и ту се новчана санкција креће од 500.000 до милион и по динара и друго због организовања окупљања са више од пет особа у затвореном простору за шта је запрећена новчана казна од 50.000 до 150.000 динара. Коначно, ако постоји уговор о закупу онда казну мора да плати организатор окупљања у износу од 50.000 до 150.000 динара – објашњава Пушара.

Како додаје, висину казне одређује судија за прекршаје и то, пре свега, на основу тога да ли је реч о првом или прекршају који се понавља.

Прекршај поред комуналне инспекције или милиције могу открити и сами грађани.

- Уколико виде или чују журку, славу или било каквог друго окупљање више од пет људи у затвореном простору грађани то могу да нам пријаве путем јединственог контакт центра Координационе комисије за инспекцијски надзор. Могу да попуне онлајн формулар или да позову на број 011/6350-322. Најбоље би било да оставе снимак, фотографију или тонски запис као доказ како бисмо имали материјални доказ за прекршај и смањили ризик од лажних пријава – наглашава Пушара.

Иначе, око 1.100 комуналних инспектора и 400 комуналних милицајаца проћи ће од сутра обуку о новим овлашћењима која су добили прошлог петка када су ступиле на снагу измене Закона о заштити становништва од заразних болести.

-Тренутно комунални инспектори и комунални милицајци излазе на терен, али имају само саветодавну улогу то јест упозоравају грађане на прекршаје. Нама није циљ да одмах почнемо да кажњава већ и да скренемо пажњу људима на непрописно понашање. Обука ће бити завршена у понедељак када ће комунални инспектори и комунални милицајци почети и да кажњавају на основу нових овлашћења – подвлачи Пушара и додаје да ће у Београду обуку проћи око 300 комуналних инспектора и 180 комуналних милицајаца.

Како је већ писано, изменама закона комунални инспектори и комунални милицајци могу да контролишу и санкционишу неношење маске или непоштовање физичке дистанце у отвореном и затвореном простору.

То конкретно значи да комунални милицајац или градски комунални инспектор (туристички, еколошки, тржишни…) може да напише на лицу места казну од 5.000 динара свакоме ко, рецимо, у затвореном простору не носи маску или не поштује прописану физичку дистанцу.

Такође, градски комунални инспектор или комунални милицајац може на лицу места да пише казну правном лицу уколико, примера ради, у угоститељском објекту не постоји довољан размак између столова или у односу на квадратуру има више гостију него што је дозвољено. Новчане санкције за правно лице се крећу од 50.000 до 300.000 динара.

Иначе, градски комунални инспектори и комунални милицајци немају изменама Закона о заштити становништва од заразних болести сва овлашћења санитарних инспектора већ само она која не залазе у струку медицине.

Опција закључавања Србије све извеснија! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА