Најновије

НОВИ ЗАКОН РУСКЕ ДУМЕ: Путину и Медведеву доживотни имунитет!

Државна дума, доњи дом руског парламента, подржао је закон којим се председнику Русије и његовој породици даје имунитет од кривичног гоњења по одласку са те функције.

Путин и Медведев (Фото: РИА)

Би Би Си на српском наводи да је та измена омогућена уставним амандманима усвојеним на референдуму у јулу и подсећа да присталице председника Владимира Путина чине већину у оба дома парламента.

Путинов четврти председнички мандат траје до 2024. године, али уставни амандмани му омогућавају још два мандата. Наводи се да Путин, који је на власти од 2000, има 68 година и није познато ко ће га наследити, али Закон о имунитету оживљава спекулације о његовој политичкој будућности.

Закон је прошао прво читање у уторак у Државној думи, где следе још два читања, а онда закон иде пред Савет федерације, горњи дом парламента, и на крају пред самог Путина, који треба да га потпише. Према одредбама закона, бивши председник и његова породица имали би имунитет од било каквих полицијских претреса, испитивања и одузимања имовине, а не би били процесуирани ни за једно кривично дело, осим за дела издаје или друга тешка кривична дела, и то само уз одобрење Врховног и Уставног суда и одлуку двотрећинске већине у оба дома парламента.

Једини бивши руски председник који је и даље жив јесте Путинов савезник Дмитриј Медведев, који је доскора обављао и функцију премијера.

Јељцин умро, Горбачов извисио

Бивши совјетски председник Михаил Горбачов не би могао да има овакву врсту имунитета јер није био преседник Русије. Поред Путина и Медведева, функцију шефа руске државе обављао је и први председник Борис Јељцин, који је преминуо 2007. године.

Лазански имао важан састанак у Русији, а шта је договорено прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА