Најновије

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ОД СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ? Опција закључавања Србије све извеснија!

Број новозаражених вирусом ковид-19 на дневном нивоу јуче је у Србији достигао готово 6.000 (5.613), уз 27 смртних случајева. Болнице су препуне и уколико нове мере не буду дале резултате у кратком року, већ следеће седмице могао би да буде уведен полицијски час.

Илустрација (Фото: mod.gov.rs)

Мада је до пре неколико дана изгледало да је овакав сценарио далеко, према информацијама, осим забране кретања, више нема других мера за којима би се могло посегнути. Званично, јуче нико из Кризног штаба није био расположен да говори на ову тему.

Али уз напомену да изјава није за новине, од двоје чланова штаба добијени су готово истоветни одговори:

- Премијерка Ана Брнабић није слагала када је у недељу, после седнице Владе, поручила да се о полицијском часу није разговарало ни на кризном штабу ни на Влади. Од тада, међутим, ситуација се драстично погоршала. Капацитети у болницама су на измаку, уколико и наредних дана буде по 5.000 и више заражених, систем то једноставно неће моћи да издржи. Није проблем у броју респиратора, опреми, лековима... Свега има довољно, али број постеља и расположивог медицинског кадра не може се унедоглед увећавати. У болницама је већ више пацијената него у најгорим јулским данима.

Све се променило

Због тога су се, каже један од саговорника, у протекла два дана ипак покренуле консултације о евентуалном увођењу полицијског часа:

- То је заиста последња мера, али уколико се овакав тренд заражавања настави, јасно је да ћемо морати да преломимо и пре 1. децембра, до када су ове нове мере орочене. Моја процена је да би то било најкасније за пет, максимум десет дана, и да би закључавање преко ноћи било орочено на 15 дана.

Да је овакав расплет све ближе, сведоче и драматична упозорења лекара с прве линије фронта против короне.

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин поручује да ситуација прети да се отргне контроли. Он је рекао да је у првом таласу на дневном нивоу највише било 445 заражених, да је у другом таласу највећа бројка била 26. јула, када је новоинфицираних било 467, а да смо сада дошли до око 5.000 новозаражених на дневном нивоу.

- У ковид амбулантама пре две-три недеље било је око 3.500 прегледа на дневном нивоу, а сада је то више од 5.500. Проблем јесте и што у болницама сада доминирају пацијенти изнад 60 година - наводи Ашанин.

Горан Стевановић, директор Инфективне клинике, који је и сам прележао ковид-19 и прекјуче се први пут појавио у јавности, говори исто:

- Инфективна клиника оборила је неславни рекорд, преко 350 прегледа за 24 сата, примили смо максимално пацијената колико смо могли. Осванули смо с пацијентима на помоћним креветима јер нисмо могли да их транспортујемо док их не стабилизујемо. У ноћ смо ушли са око 10 одсто слободних места.

Умиру и млади

У Клиничком центру у Нишу је 235 ковид пацијената, већина је у врло тешком стању. Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је ситуација у Србији врло озбиљна, да се може оценити као ванредна и да забрињава податак да умиру и млађи људи.

- Све мора да забрине податак да нам је умро млад човек из Ниша, 1975. годиште, што значи да су и млади угрожени. Преминуо је и пацијент из Лесковца, 1970. годиште. Траје страшна битка за животе из минута у минут - поручио је Тиодоровић.

Вакцине у Србији пре 1. јануара

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је јуче да ће прве дозе вакцине против коронавируса у Србију стићи пре 1. јануара и да је први услов да вакцина буде безбедна.

Шкодрићева је поновила да ће вакцина за све грађане Србије бити бесплатна.

- Није важно из ког дела света ће Србија добити вакцину, најважније јесте да прве количине буду што пре увезене, да та вакцина буде регистрована и да је српски експерти дозволе, што значи да је она потпуно безбедна за грађане - нагласила је Шкодрићева.

Које су се земље закључале

- Мађарска

- Грчка

- Аустрија

- Италија (неке покрајине)

- Француска

- Белгија

- Немачка

- Енглеска

- Аустрија

- Шпанија

* делимично или потпуно.

Иза Вучићеве борбе против мафије крије се дизање рејтинга. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА