Најновије

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА СТВАРАЈУ СУПЕР ДРОНОВЕ: Израел изабрао наше суседе за војну сарадњу!

Израелски Елбит системс, румунски Ромаеро и Авиоане Крајова покренуће идуће године у Крајови заједничку производњу беспилотних летелица Хермес 450. Авионае је прошлог века са југословенском индустријском производила јуришник Ј-22 Орао односно ИАР-93.

Беспилотна летелица Хермес 450 (Фото: mod.uk)

Предвиђено је и да у Букурешту буде отворен центар за одржавање и ремонт беспилотних летелица, а Елбит је у мају већ склопио споразум о трансферу технологија са румунским партнерима. То ће бити прва фабрика беспилотних летелица те израелске компаније на територији ЕУ.

Хермес 450 спада у најзаступљеније летелице тог типа на светском тржишту, а користи се војсци, полицији и безбедносним службама за извиђање, надзор и пренос комуникација. 

Израелски Елбит у Румунији има четири производна погона и већ 27 година је стратешки партнер Букурешта у модернизацији војне опреме и наменске индустрије. Учествовали су у програмима модернизације авиона МиГ-21, хеликоптера Пума, снабдевачи су компонентама за борбена возила Пирана (која су такође производе у Румунији) до различитих симулатора. 

Покретањем заједничке производње беспилотних летелица, наменске индустрије две земље додатно јачају постојећу сарадњу и доносе нова радна места. 

Хермес 450 може да остане у ваздуху до 20 сати са максималном висином лета од 5.500 метара и има радијус дејства 300 километара од земаљске станице. Овакви дронови били су у наоружању државне безбедности Северне Македоније, у тајној јединици која је расформирана 2020.

Основна идеја је да фабрика дронова у Румунији производи за извоз, али са обзиром на планове званичног Букурешта да купи 9 беспилотних летелица за оружане снаге, могуће је да ће избор бити израелски дронови.

“Склапање једног дрона као што су Хермес 450 или Хермес 900 траје пола године, а сат лета је у зависности од врсте мисије и масе терета на нивоу 20 одсто цене сата лета борбеног авиона. Производићемо што је могуће већу количину дронова, а мислим да је Хермес 450 баш оно што је потребно Румунији”, рекао је званичник Елбита Хаги Тополански.

Kада ће бити испоручен први серијски Су-57, сазнајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА