Најновије

''ГЕНЕРАЛ МРАЗ'' ПОНОВО НА ДЕЛУ: Арктичка моћ Русије утерује страх у кости Западу

Чињеница да је Арктик потенцијална регија сукоба постала је одавно јасна. Али Русија тамо има добру позицију и то је оно што највише брине земље НАТО-а. Међутим, они не могу ништа да учине у вези са руском „отпорношћу на мраз“.

Ледоломац Арктика (Фото: Росатомфлот)

Ледоломци Арктика и Лидер, научна плутајућа платформа, подморске базе, брзо распоређивање војних снага у изузетно хладним условима - све ово чини Русију неоспорним господаром Арктика и потенцијалним победником било које битке у региону, па чак и на полу. Таква контрола и моћ дефинитивно чине државе НАТО-а нервозним, иако су мајстори да се варају, искушавајући на себи потенцијалну штету од било које руске војне опреме.

Али главни проблем забринутости Запада нису чак ни руске способности, већ сопствени неуспех када је у питању хипотетички судар на Арктику. И у немогућности да се реши овог „комплекса инфериорности“. Као што пише француски Le Point, ниједна вежба попут Арктичког изазова, која је наводно дизајнирана да демонстрира снагу НАТО-а и његових савезника, чак није у стању да баци сенку на руски арктички монопол. Стручњаци признају да само Москва може да делује у целој зони, брзо распоређује трупе и користи опрему тестирану на изузетно ниским температурама. „Генерал Мраз“ је увек плашио потенцијалне и стварне противнике Русије.

Запад ће, наравно, учинити све да промени стање ствари и подигне свој ниво на неопходан на Арктику. Међутим, ово ће захтевати огромне трошкове, огромне снаге и исцрпљујућу обуку за особље и опрему. А такође и пуно времена, које Москва такође користи у своју корист, јачајући своје позиције у региону.

Где су руски и белоруски обавештајци пронашли центре страних тајних служби, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА