Најновије

ИСПЛИВАЛИ ДОКУМЕНТИ! Нови детаљи у вези саслушања Тачија у Хагу

Према документу канцеларије Специјалног тужиоца Џека Смита, бивши председник тзв. Косова Хашим Тачи је још прошле године био на саслушању у Хагу, и то 12. децембра.

Хашим Тачи. (Фото: Правда)

У овом документу канцеларија Специјалног тужиоца, у референцама, на дну странице 4. захтева за налог за хапшење од укупно 22 странице, наводи да је Тачи Хаг први пут позван на саслушање 17. новембра 2019, док се то и догодило отприлике месец дана касније.

У истом документу, који је потписан од стране главног тужиоца Џека Смита, наводи се да је "Тачи јавно лагао о степену своје личне умешаности у Специјалном суду".

На дан, када из тужилаштва тврде да је обављен тразговор са бившим председником тзв. Косова, Хашим Тачи је наводно био у Приштини, ако је судећи према неколико фотографија које је сам објавио на друшзвеној мрежи Фејсбук.

Подсећања ради, 5. новембра ове године, Хашим Тачи је поднео оставку на месту председника тзв. Косова, након што је против њега  потврђена оптужница Специјалног Суда за ратне злочине.

Истог дана, он и још двојица оптужених, Кадри Весељи и Реџеп Сељими, предати су Еулексу, а затим су и пребачени у хашки притворни центар.

Дан пре, Јакуп Крансићи, бивши портпарол ОВК, такође је пребачен у Хаг, након што је ухапшен у својој кући.

Заједничка птужница против четворице бивших лидера ОВК, потврђена је 26. октобра, а објављена 5. новембра 2020.

Они се терете за злочине који су почињени од марта 1998. до септембра 1999. на неколико локација на тзв. Косову, као и у Кукесу и Цахану, у северној Албанији.

Наводи се да су ове злочине припадници ОВК починили против стотина цивила, као и да су Тачи, Весели, Сељими и Краснићи имају индивидуалну кривичну одговорност за злочине, као и да су били  део широко распрострањеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су биле против ОВК.

Бивши претпостављени ОВК оптужени су за шест тачака злочина против човечности, као што су: прогон (тачка 1), остала нехумана дела (тачка 4), мучење (тачка 6), незаконито убиство (тачка 8), присилни нестанак лица (тачка 10) .

Ного открио са које адресе у Београду је наводно мењан изборни резултат у САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА