Најновије

ОТВАРА СЕ ТЕСТАМЕНТ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА! Праву тајну крије сеф у патријаршији!

Патријарх Иринеј оставио је тестамент којим је своје личне ствари, грубо речено имовину, поделио на три дела.

Патријарх Иринеј. (Фото: Јутјуб)

"Ја Иринеј Гавриловић као смртни човек сматрам за дужност да овим својеручним писаним тестаментом, док сам у добром здрављу и при чистој свести, искажем своју последњу вољу, како се има после моје смрти поступити мојом имовином", написао је почивши патријарх у време док је био епископ нишки.

По правилу тестаментом се оставља део Епархији, неком манастиру и сродницима. У време док је писао тестамент, епископ нишки Иринеј све што има јесте поделио на три дела. Личне ствари свештенству епархије, Епархији и родбини. Патријарх је оставио и новац за своју сахрану у то време 50.000 динара, али и одежде у којима жели да буде сахрањен.

Остатак имовине, новац од плате један део епархији, други Српској православној цркви и трећи манастиру, односно сестрињству које га пред смрт буде неговало.

Своје личне ствари обућу и одећу Иринеј је оставио монаштву. Богослужбене попут напрсног крста, панагије и икону оставио је Епархији нишкој. Лични сат, телевизор, радио... почивши поглавар је оставио породици.

Тада у то време, патријарх Иринеј је изразио жељу да буде сахрањен у Саборном нишком храму.

Тестамент се прави у три примерка од којих се један шаље Синоду, који га стави у архиву, други остаје у Епархији у којој архијереј столује и трећи остаје код потписника тестамента.

Међутим, у време док је писао тестамент, тадашњи владика нишки Иринеј, није могао ни да претпостави да ће постати патријарх. Био је један од епископа који нису стремили ка београдској Патријаршији.

Иако је говорио "немојте мене", изабран је за поглавара СПЦ. Бригу о њему на крају живота није водио манастир, а чему се надао. Упокојио се данас у болници због последица изазваних корона вирусом.

Много се тога променило од како се Иринеј потписао на све што је поседовао... Колико је патријарх изменио свој првобитни тестамент, крије патријаршијски сеф у коме је засигурно коверта за последњим жељама.

Поштовање синодске одлуке да сви архијереји треба да оставе тестамент у пракси је сведена на добру вољу. Тако, иако се много говорило о тестаменту митрополита Амфилохија, по свему судећи он га није имао.

"Тестамент својеручно написао при чистој свести и здравом разуму, потпуно слободно",- писао је на крају листа папира почивши патријарх Иринеј.

Бошко Обрадовић осуо паљбу по Вучићу због објаве смрти патријарха Иринеја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА