Најновије

НАТО ПОЈАЧАВА ОДБРАНУ ИСТОЧНОГ КРИЛА: Грчка домаћин ракетне вежбе са Патриотима (ВИДЕО)

Одбрана источног крила НАТО са ПВО системима Патриот циљ је војне вежбе Немачке, САД, Холандије и Грчке која се одржава у тој балканској земљи до 27. новембра.

ПВО системи Патриот (Фото: namfi.gr)

Четири земље послале су око 250 војника на НАТО ракетни полигон (НАТО Миссиле Фиринг Инсталлатион - НАМФИ) на острву Крит којим заједнички управљају Грчка, Холандија и Немачка. Тежиште вежбе је да ојача здружено деловање војски у одбрани источне Европе, наводи се у саопштењу оружаних снага САД.

"Циљ обуке је да америчке и НАТО снаге могу да извршавају задатке заједно и одговоре на претње из било ког правца" изјавио је пуковник Брус Бридло испред команде за ПВО 10. армије копнене војске САД.  Своје батерије Патриота за потребе вежбе на располагање је ставила и Грчка, а  вежбом командује 678. бригада ПВО копнене војске из Јужне Каролине.

Балкански корисници система Патриот су Грчка и Румунија која их је купила за 3,9 милијарди долара. Нови источноевропски корисник је Пољска која је за 10 милијарди долара набавила најсавременију верзију Патриота ПАЦ-3.   

Ракетни полигон на Криту један је од највећих у Европи и налази се десетак километара од популарног туристичког центра Хања. Ово острво популарно је европско летовалиште и дом разноврсних војних инсталација Грчке, НАТО и САД.

Ту се налази америчка поморска база Суда беј, аеродром 115. пука грчког ратног ваздухопловства, и НАТО оперативни центар обуке за морнаричко пресретање (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre - NMIOTC).

Зашто турск војска креће у Азербејџан, сазнајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА