Најновије

ТУЖИЛАЦ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ РАЗОБЛИЧИО ПЛАН ШИПТАРА: Овим ће се служити да се извуку!

Нису ме изненадиле тврдње тужилаштва у Хагу да су сведоци у случају против некадашњих припадника терористичке организације УЧК застрашивани, јер је управо застрашивање и страх главни стратешки циљ Хашима Тачија и осталих оптужених – истиче бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Владимир Вукчевић (Фото: Јутјуб)

Подсетимо, Специјализовано тужилаштво у Хагу потврдило је да су многи потенцијални сведоци против бивших припадника такозване “Ослободилачке војске Косова (ОВК)” Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, који се терете за ратне злочине и злочине против човечности, изјавили да се плаше или да су били подвргнути застрашивању.

Вукчевић наглашава да је заштита сведока увек „рак рана“ читавог процеса, наводећи да „сведоцима не сме да фали длака с главе“, јер је оптужница против четворице бивших припадника ОВК заснована на њиховим изјавама.

– Сведоци су „живи докази“ и уверен сам да ће хашко тужилаштво учинити све да их заштити. Подсетио бих на случај Рамуша Харадинаја, коме је суђено у Хашком трибуналу, када је страдало чак 19 људи. То сада не би смело да се понови и тужиоци су врло свесни тога, поготово што је главни стратешки циљ оптужених да униште сведоке. Довољно је да један сведок буде малтретиран да се читава ствар пољуља, односно да се други сведоци уплаше – указује Вукчевић.

У документу који је објављен 17. новембра, хашки тужиоци наводе да ризик од застрашивања и узнемиравања сведока неће бити у потпуности отклоњен ни заштитним мерама под којима ће они бити током предстојећег процеса против четворице оптужених.

„У разговору са тужилаштвом, више потенцијалних сведока укључујући жртве, бивше припаднике ОВК и бивше службенике међународних организација у окупираној српској покрајини, попут ОЕБС-а, изразило је страх или су рекли да су били узнемиравани“, пише у документу тужилаштва.

Наводи се да су припадници СХИК (безбедносне службе), који су одговарали Весељију и члану удруженог злочиначког подухвата Азему Суљи били умешани у надзирање, упућивање претњи и подмићивање сведока који су пред Хашким трибуналом сведочили против бивших чланова ОВК.

Тужиоци указују да су особе које су радиле за оптуженог Сељимија биле умешане у покушај убиства сведока, а да је Сељими потом од косовског полицајца тражио да му преда доказе.

Тужилаштво је, у истом поднеску, навело да су Тачијеви и Весељијеви људи у влади лажне државе потенцијалне сведоке оптужбе, који су били позивани на разговор у Хаг, потплаћивали, с лажним изговором да им плаћају трошкове пута, иако је те трошкове већ био подмирио суд.

Тужиоци наводе да је на сведоке утицано запошљавањем у такозваној Влади Косова.

Наиме, навели су да је бивши официр ОВК Сулејман Сељими само три дана пошто су га, у јануару 2019. тужиоци позвали на разговор у Хаг, добио запослење у Влади Косова као „саветник“.

Због протеста јавности он је отпуштен, али је претходно добио плату од преко 15.000 евра.

Тужилаштво је навело да је Тачи као свог саветника запослио и Рустема Мустафу, и то за плату од 18.000 евра годишње одмах након што је Мустафа, у јануару прошле године био испитиван у Хагу.

Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими, оптужени су за злочине у 34 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. Сви су се изјаснили да нису криви.

Зашто нема „жуте куће“ у оптужници?

На питање како коментарише то што „жута кућа“ није обухваћена оптужницом против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија, Владимир Вукчевић каже да сваки тужилац има одређену тактику која се заснива на томе како ће најлакше да докаже злочине оптужених. „За „жуту кућу“ има најмање доказа јер су Албанци одбили да допусте ексхумацију посмртних остатака људи на 11 локација. Да смо имали те доказе могло би да се крене и са „жутом кућом“. Међутим, „жута кућа“ може да „исплива“ током суђења“, наглашава Вукчевић.

Да ли је Бајден исти као 90-их, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА