Најновије

САХРАЊЕН ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Србија се опростила од свог пастира (ВИДЕО)

Ковчег са телом преминулог поглавара Српске православне цркве (СПЦ), патријарха Иринеја положен је данас у крипти Храма Светог Саве у Београду. Са одра ковчег су у крипту испод централног дела Храма пренели гардисти Војске Србије. Заупокојену литургију и опело служио је митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење архијереја и свештенства СПЦ.

Сахрана патријарха Иринеја (Фото: Јутјуб)

Хризостом: Иринеј био непоколебљиви стуб цркве

Патријарх Иринеј био је непоколебљив стуб Српске православне цркве, бескомпромисни борац за част, углед и достојанство цркве и народа и по томе је већ ушао у историју, поручио је данас митрополит дабробосански Хризостом у беседи током литургије над одром почившег поглавара СПЦ.

"Ово је тежак и велики губитак за нашу цркву и наш народ", истакао је Хризостом.

Митрополит Хризостом, који је после смрти патрихарха Иринеја именован за чувара патријаршијског трона, до избора новог поглавара Цркве, рекао је да је патријарх, поред свих искушења и невоља које је црква са народом пролазила, остао непоколебљиви стуб цркве светосавске и да се показао достојан свог великог претходника и учитеља патријарха Павла, што, како је навео, није било лако и једноставно.

"Зато смо поносни на њега и Богу захвални што смо га имали као 45. патријарха", навео је митрополит и истакао да је тужна вест о смрти патријарха Иринеја растужила милионе Срба широм света, као и браћу са истока, запада, севера и југа.

Хризостом је навео да је патријарх Иринеј, колико до јуче, неуморно радио и бринуо о цркви, српском роду и патио и туговао због трагичних раскола и подела у православљу.

Он је рекао да је Иринеј имао велику и узвишењу врлину служења цркви, а не жељу за влашћу и положајем.

"Томе нас је учио и научио патријарх Иринеј, а научио нас је како стрпљењем да служимо јединству и саборности наше цркве. Црква је светиња и мора бити изнад свих наших људских слабости и недостатака", навео је Хризостом.

Митрополит Хризостом је рекао да се патријарх Иринеј показао као бескомпромисни борац части и угледа цркве и достојанства и цркве и народа и да је по томе већ ушао у историју наше цркве.

Он је навео да смо пре 20 дана изгубили митрополита Амфилохија, да данас испраћамо патријарха и да сви осећамо терет овог губитка, не само за цркву већ и за народ, али да и поред тог великог искушења не смемо дозволити да туга савлада срца, већ да треба да будемо храбри и одважни, што, како је навео, очекују и патријарх и митрополит Амфилохије.

Како је навео, патријарх Иринеј је десет година предводио цркву мудро и стрпљиво, а пре тога и 36 година као викар и епископ нишки, својом добром нарави и благим примером, господском одмереношћу којом је сведочио љубав и доброту Божију.

Митрополит је рекао да се патријарх Иринеј никада није предавао ни малаксавао у служењу Богу и роду и да није поклекнуо ни кад је био телесно слаб.

"У живом је сећању лика здравственог стања 2010. године када га је Сабор бирао за поглавара цркве, а он говорио 'Немојте, ја сам болестан човек'. Али када се кроз Сабор наше цркве појави воља Божија да он у својим здравствено-физичким слабостима узме кормило цркве и прихвати избор који га снађе, десет година јој је био слуга верни", навео је митрополит.

Митрополит је истакао да је патријарх Иринеј и данас ту, у Храму Светог Саве, храму његове велике љубави и жртве, као и на Косову и Метохији, граду Призрену, Чачку и Острогу, Бањалуци, Америци, Канади, Аустралији, Европи и Москви.

На литургији били само свештеници, државни званичници и представници других верских заједница

Због епидемиолошке ситуације, у храму су само свештеници који служе литургију, као и државни званичници и представници других верских заједница, уз чланове хора.

Заупокојену литургију, у централном делу храма, где је изложено тело патријарха Иринеја служио је митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење 16 владика СПЦ.

Литургија, на којој је беседио епископ бачки Иринеј, почела је уз песму "Тон деспотин".

Пре почетка литургије, у Храм Светог Саве стигли су премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Ивица Дачић, министри Александар Вулин, Небојша Стефановић, Ненад Поповић, Татјана Матић, Вања Удовичић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, представници Града Београда, надбискуп Станислав Хочевар…

Међу учесницима литургије су и амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, те амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Лидери владајуће коалиције у Црној Гори на сахрани патријарха

Сахрани патријарха Иринеја у Храму Светог Саве на Врачару присуствују мандатар Здравко Кривокапић и лидери владајућих парламентарних странака Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Владимир Јоковић, Дадо Шћекић, Горан Даниловић и Марко Милачић.

Мандатар Кривокапић се јуче у Храму поклони патријарховом одру.

Сахрани присуствују и прваци Српског националног савета Црне Горе, др Момчило Вуксановић и Баћко Милачић.

Како је саопштено из Митрополије црногорско приморске и Епархије будимљанско-никшићке сахрани присуствују епископ диоклијски Методије, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрполије црногорско-приморске, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намесник никшићки и архимандрит Арсеније, игуман манастира Косијерево.

Они су синоћ допутовали у Београд и поклонили се одру упокојеног патријарха Иринеја које је изложено у Храму Светог Саве на Врачару.

По благослову Светог Синода Литургију данас саслужују владика Методије и отац Гојко Перовић.

После опела у продужетку литургије од патријарха ће се опростити председник Србије, митроплит Хризостом, Додик и старешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Земне остатке Патријарха у гробницу у крипти спустиће свештеници из Београда.

Испред Храма верници од рано јутрос долазе да одају последњу пошту патријарху, стрпљиво чекајући да дође ред на њих да уђу у сам храм.

На уласку у храм стоје припадници гарде Војске Србије, а велики број верника пали свеће у малој цркви посвећеној Светом Сави, која се налази поред храма.

Испред храма присутан је велики број верника, а постављена су два видео- бима на којима ће бити пренос свете заупокојене литургије и сахрана патријарха Иринеја, како би верници који желе, могли да учествују и прате, с обзиром на то да је задржавање у Храму ограничено због епидемиолошке ситуације.

Патријарх српски Иринеј биће први поглавар СПЦ који је сахрањен у Храму Светог Саве.

Осим гробнице у којој ће почивати 45. патријарх, налази се још неколико гробних места јер ће се убудуће поглавари СПЦ сахрањивати у крипти, осим ако не изразе другачију жељу.

Какву поруку је Александар Лукашенко послао Србији, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТВ/Танјуг/ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА