Најновије

МЛАЂАН ЂОРЂЕВИЋ: Скандалозно позивати папу дан након сахране патријарха

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић оштро је критиковао изјаву министра спољних послова и функционера СНС Николе Селаковића, кој је данас „изразио наду да ће се стећи услови да папа посети Србију“.

Млађан Ђорђевић. (Фото: Јутјуб)

„Апсолутно је непримерено давати овакве изјаве и отварати тему посете папе један дан након сахране патријарха. Вучић и Селаковић као да су једва чекали да се патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије упокоје, па да позову папу у Србију“, истакао је Ђорђевић.

Он је објаснио да је патријарх био присталица дијалога и сарадње, али да је његов став о посети римског понтифа Србији био негативан.

„Селаковићев и Вучићев став је кукавички. Оглашавају се када нема патријарха. И раније су се по овом питању скривали иза цркве. Приликом последње посете Ватикану, Вучић је јавно изразио жељу да папа дође у Србију, али се јадао како за то нема подршку Српске православне цркве“, каже председник Ослобођења.

Ђорђевић је подсетио да посета није само питање религије, већ је „много дубље питање за цео српски народ“: „Оно што Селаковић данас еуфемистички назива – епизоде из прошлости, односи се на геноцид над стотинама хиљада Срба у НДХ, на присилна покрштавања, на масовна убиства свештеника, монаха и владика Српске православне цркве, на спаљене цркве и манастире, на спасавање ратних злочинаца пацовским каналима – а у свему томе је огромну улогу имао
хрватски католички клер“.

„За сваког Србина ствар је јасна. Евентуални пут папе до Србије води преко Јасеновца и Јадовна. Када се расветли и јавно осуди улога католичке цркве у прогону и геноциду над Србима у НДХ, можда ће и српска црква и српски народ гледати на ово питање другачије“, објашњава он.

„До тада“, каже Ђорђевић, „Селаковић нема у чије име да позива папу. Он не управља црквом. Ја знам да су напредњаци навикли да управљају институцијама и општинама преко својих повереника. Изгледа да је Селаковић уверио себе да је он некакав повереник за цркву, али не иде то тако. Српска православна црква је мало више од њиховог партијског плена“, закључио је лидер Ослобођења.

Хрватска шаље војску на Косово! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Србин Инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА