Најновије

ШЕФ ЕУ ДИПЛОМАТИЈЕ ПОСЛАО ПОРУКУ БЕОГРАДУ И ПРИШТИНИ! Борељ проговорио о размени територија!

Високи представник ЕУ за спољну политику Ђозеп Борељ изјавио је да очекује од администрације Џоа Бајдена снажно партнерство са ЕУ у свим питањима, јер се не такмиче на Балкану поготово када се ради о дијалогу Београда и Приштине.

Ђозеп Борељ (Фото: europa.rs)

Он је у интервјуу за портале Независне и Политички.ба рекао да Београд и Приштина морају да надју решење и да га ЕУ неће диктирати, као и да је пре неколико месеци предлог био размена територија.

- Пре неколико месеци био је предлог размене територија. Али то више није опција - рекао је Борељ и додао да Београд и Приштина морају да се договоре, као и да у ЕУ има земаља које се противе размени тероиторија.

Према његовим речима, ЕУ жели да буде посредник и да за сада ствари иду доста добро.

- Председавао сам једним од састанака о дијалогу Приштине и Београда. Емоције су јаке и мислим да је разумљиво, јер је дијалог захтеван и тежак, оптерећен историјом - рекао је Борељ.

Он је оценио да је регион Западног Балкана исувише подељен и са превише граница, односно превише потешкоћа за кретање и људи и робе, због чега треба радити на изградњи Шенгена на Балкану.

-Када погледате мапу вашег региона, ако желите озбиљне инвестиције, а неопходне су вам, тешко да ћете их добити овако расцепкани. Ми смо ми тржиште од 40 милиона људи. А код вас је шест земаља с по неколико милиона људи. И још сте поставили границе и подијељени сте. Тако да ћете врло тешко привући некога с оваквим границама и системима - сматра Борељ.

Према његовим речима, будућност Балкана лежи у ЕУ, без обзира на покушаје и Кине и Русије, па и САД, да изврше свој утицај и буду значајни актери.

Нови снимци злочина над Јерменима згрозили свет! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА