Најновије

"carVertical" открива аутомобиле на којима је највише вршена манипулација километражом

Када је реч о куповини половног аутомобила, то је обично компликован процесс. Већина возача тражи најбољу погодбу. Идеалан аутомобил је онај који има повољну цену, и који је нов онолико колико је то могуће. Опште стање аутомобила се обично процењује по километражи. Али се то често заборави, или занемари. Ако је километражом манипулисано, то може довести до тога да купац троши много више новца од стварне вредности самог аутомобила.

Зашто је важно да проверите километражу пре куповине аутомобила? 
Сваки произведени аутомобил има уграђен бројач километара који показује миље или километре које је одређени аутомобил укупно прешао. Очитавање бројача одражава истрошеност сваког аутомобила. Ипак, километражом се често манипулише, што доводи до непредвиђених трошкова. У само неколико секунди, ваш аутомобил се од сјајне погодбе може претворити у финансијску катастрофу. На пример, аутомобил коме је враћено 100 000 миља на бројачу, се може понашати непредвиђено и бити прескуп за одржавање. Такав аутомобил је непожељан и тешко би га било поново продати. 

Методологија истраживања
"carVertical", компанија која проверава историју аутомобила помоћу броја шасије (ВИН), је спровела истраживање са циљем да сазна којим аутомобилима се најчешће враћа километража. Подаци су прикупљени из царВертикалове сопствене обимне базе података. Листа је показала проценат по моделима свих анализираних модела аутомобила над којима је вршена манипулација са километражом..

У последњих 12 месеци (октобар 2019./ Октобар 2020.), анализирано је више од пола милиона извештаја. "carVertical" је прикупљао податке са различитих тржишта широм света, укључујући: Пољску, Румунију, Мађарску, Француску, Словенију, Словачку, Чешку, Летонију, Бугарску, Украјину, Србију, Немачку, Хрватску, Русију И Сједињене Америчке Државе.

ТОП 15 модела аутомобила којима је враћана километража
Ово је листа модела аутомобила којима је најчешће враћана километража. Купци половних аутомобиле треба да провере километражу онлајн пре него што изврше трансакцију.

Следећи резултати нам говоре да се немачки аутомобили налазе међу возилима којима се најчешће врши манипулација са километражом. Још једно занимљиво запажање се односи на класификацију аутомобила. Аутомобилима из Премиум класе се много чешће враћа километража у односу на аутомобиле из економске класе. Луксузни БМW аутомобили из серије 7 и X5 су они који су најподложнији манипулацији километражом од стране бескрупулозних дилера. Купци луксузних аутомобила могу бити погођени великим финансијским проблемима уколико је аутомобил који су купили био жртва преваре са километражом.

Компаративни приказ по години производње модела аутомобила којима је враћана километража
Један од кључних фактора који се односи на километражу аутомобила, су године. Враћање километраже се ћешће врши на старијим аутомобилима. Студија је показала да су Премиум возила којима је највише враћана километража старији од аутомобила из економске класе.

Као што подаци показују, старији аутомобили из Премиум класе су најподложнији превари са километражом. Најпопуларнијим БМW аутомобилима се километража враћа када су стари између 10 и 15 година. Модели Мерцедес-Бенз Е класе из 2002-2004 године се често суочавају са враћањем бројача километраже. То је стари избор за преваранте који се баве продајом аутомобила.

Аутомобили из економске класе којима се враћа километража су незнатно млађи. Подаци за Волксwаген Пасат, Шкоду Суперб и Шкоду Октавију показују да се овим моделима километража враћа најчешће током прве деценије на путу.

Компаративни приказ модела аутомобила којима је враћана километража по врсти горива
Дизел возила су дизајнирана да могу да пређу велике удаљености, што води већој размери манипулације километражом. Веома је уобичајено видети возило које је увезено из Западне Европе након што пређе 300 000 миља/километара. Када се бројач километраже подеси на мању цифру, вредност ових аутомобила се драстично повећа.

Подаци који приказују манипулацију километражом по врсти горива одражавају специфичну селекцију аутомобила из Централне и Источне Европе. Возачи из западних земаља продају возила са великом километражом и скупим одржавањем. Аутомобили са лажном километражом на бројачу обично завршавају у земљама на истоку Европе.

Неки аутомобили, као што су Ауди А6, Волксwаген Тоуарег и Мерцедес-Бенз Е класа су скоро сви дизелаши. Постоји само мали проценат модела који су бензинци. Огромна разлика у врстама горива значи да аутомобили са мотором на бензин имају мањи ризик од манипулације километражом.

Компаративни приказ случајева по земљама
Преваре са километражом се најчешће дешавају у Централној и Источној Европи. Земље које су више на западу, имају мање проблема са лажним бројкама на бројачу километраже.

Највећи проблеми са видљивом манипулацијом на бројачу се могу видети на тржиштима где се увозе половни аутомобили из Западне Европе. Сваки десети аутомобил у Румунији И Летонији се вероватно сусрео са враћањем километраже.
Закључак
Преваре са километражом неповољно утичу на тржиште аутомобила, јер стотине хиљада аутомобила сваке године има превисоку цену. То значи да су купци половних возила преварени тако да потроше превише новца на аутомобиле које купују, а новац обично заврши на црном тржишту.

ИЗВОР: Правда


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА