Најновије

Ово су кандидати за новог патријарха: Сви хоће Јоаникија, Вучић има други план

У маниру дубоке Удба државе, режим Александра Вучића је већ кренуо у фингирање избора за новог патријарха СПЦ. Вучићеви таблоиди су започели да форсирају пулене председника Српске напредне странке, а нема сумње да је Вучићу више него и када до сада потребан патријарх за његову ријалити издају.

Сви хоће Јоаникија, Вучић има други план (Фото: Јутјуб/ Правда)

Режимски медији су већ започели „предизборну спин кампању“ за Иринеја Буловића и митрополита Порфирија, а очекује се да један од њих двојице сигурно буде међу тројицом кандидата, који ће се бирати извлачењем коверти.

Подсетимо, патријарх СПЦ се бира тако што Сабор гласа, а имена тројице кандидата с највећим бројем гласова стављају се у коверте, које потом извлачи један од монаха. Незванично, то би требало да буде игуман манастира Свети Сисоје – Матеј.

Као преостала два кандидата који би могли да добију подршку за најужи избор помињу се епископи Јоаникије и Јефрем. Највећу подршку у Сабору има владика Јоаникије и то међу члановима који су били блиски митрополиту Амфилохију, а Јоаникије ужива и велику популарност међу верницима СПЦ.

Ипак, режимски медији га већ критикују зато што је наводно близак с Млађаном Ђорђевићем („замислите, Јоаникије је чак крстио једно од његове деце“), опозицијом у Србији и да је жестоки противник било каквог одрицања од Косова и Метохије. Ипак, остаје питање и ко ће доћи на место митрополита у ЦГ.

Када је реч о кандидатима који би били по вољи владајућег режима, помињу се митрополит Порфирије – штићеник владике Иринеја Буловића, који му је главни лобиста у досадашњој каријери. Некадашњи близак пријатељ Бориса Тадића, чест гост у његовој кући је врло брзо постао близак новој власти после 2012. године. Својом кооперативношћу када су доношене за Вучића важне одлуке у СПЦ-у, препоручио се на функцију патријарха.

Његово име као кандидата се већ дуго помиње у круговима блиским српској цркви. У последњих годину дана и сам Иринеј Буловић је показао заинтересованост за црквени трон.

Како светске силе стављају Ким Џонг Уну новац у џеп, а да то ни не знају прочитајте ОВДЕ.

Извор: srbin.info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА