Најновије

Русија своје јужне границе претвара у непробојни зид за туђе авионе и дронове

Русија дуж својих јужних граница распоређује своје модерне мултифункционалне системе за електронско ратовање.

Илустрација (Фото: Министарство одбране Руске Федерације)

Сасвим прецизно: распоређује системе „Палантин“ који успешно гуше не само мобилну телефои нију и радио комуникације, већ и канале за контролу дронова. Ти системи су у стању и да у своје деловање инкорпорирају и остале уређаје за електронско ратовање, тако да заједно чине јединствену мрежу.

Русија сада све своје батаљоне за електронско ратовање у Јужном војном округу опрема „Палантинима“ који успешно ослепљују и онеспособљавају и веома мале дронове. Што је још важније, веома успешно ометају и радио-релејне станице и сателитске земаљске терминале.

„Палантин“ је први пут тестиран пре годину дана на вежби у близини Вороњежа. Потврдило се да онемогућују и ефикасно ометају и гуше комуникације у зони до 1.000 км и да штите сопствене трупе од употребе противничког високопрецизног оружја. У Јужни војни округ почели су да стижу и други модерни системи за електронско ратовање. Ускоро ће стићи и хеликоптери за електронско ратовање Ми-8МТПР-1 са системом „Ричаг-АВ“. Дизајнирани су за `сакривање` авиона од непријатељских радара и заштиту од противавионских и авионских ракета.

Московски војни стручњак Владислав Шуригин је поводом свега рекао: „Није тајна да је `Палантин` створен да би, пре свега, гушио и онеспособљавао најновије војне комуникационе системе НАТО. Али, испоставило се да је толико свестран да може да обавља и друге задатке. Његова способност да `избацује из игре` дронове било које класе биће посебно важна“.

Шуригин додатно наглашава: „Не треба се чуди што управо Јужни војни округ масовно добија најновију опрему за електронско ратовање. Ту се налази већина тачака судара интереса Русије са Западом, као и са постсовјетским државама. Довољно је споменути Крим, Абхазију и Јужну Осетију. Поврх све, средства за електронско ратовање представљају одбрамбено оружје“.

„Палантини“ су способни да `угуше` комплетну тактичку радио везу непријатеља у дијапазону ултракратких и кратких таласа. Њихова најважнија карактеристика је способност ефикасног деловања против савремених и перспективних радио станица које су способне да флексибилно мењају своје фреквенције и алгоритме рада - такозваних софтверски дефинисаних радио-система. Софтвер „Палантина“ омогућава и пријем и интегрисање информација из различитих извора за електронско ратовање и електронску шпијунажу и њихов пренос вишим војним инстанцама. То ће омогућавати да онлајн прате ситуацију и одлучују о синхронизованој употреби различитих машина за електронско ратовање.

„Палантини“ су – тврди руско Министарство одбране – у стању да функционишу и у широкопојасном режиму и да постављају циљане сметње на одређеним правцима и према одређеним радио-сигналима. Могу да „угуше“цело подручје или се супротставе одређеном предајнику или пријемнику. „Палантини“ су у себи објединили функције радио-ометача и електронске шпијунаже. У стању су не само да открију беспилотну летелицу која се приближава, него и да израчунају приближне координате њеног оператера, а затим да угасе контролни сигнал између њега и дрона, чинећи сам дрон беспомоћним.

-„Палантини“ су важни за заштиту од беспилотних летелица, - каже војни историчар Дмитриј Болтенков.

- Рат у Карабаху је проблем борбе са њима подигао на нови ниво. Данас чак и државе које нису војно најнапредније могу имати флоту опасних беспилотних летелица и малих дронова-камиказа којима се не може парирати са застарелом опремом.

Амерички разарач ушао у руске воде, "баћушке" муњевито реаговале. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА