Најновије

РУСКИ АНАЛИТИЧАР: САД ће на “Северном току 2” доживети непријатно изненађење

Роман Романов, руски политички аналитичар, сматра да, када је у питању изградња гасовода Северног тока 2, САД не занима положај европске стране.

Илустрација (Фото: РИА)

Главна ствар за њих јесте спречавање зближавања Москве, Берлина и Брисела.

Према речима стручњака, гасовод у изградњи не би требало да се сматра само трговинским мостом између Русије и Европске уније, већ ће имплементација овог пројекта означити приближавање два веома важна геополитичка актера. Ово такође укључује развој односа између руске и економије ЕУ.

Наравно, такво стање ни на који начин не може да одговара Сједињеним Државама, које посматрају Европу као своју државу и зону сопствених националних интереса.

Русија, о трошку Северног тока-2, који је у стању да обезбеди ЕУ јефтиним енергетским ресурсима, „неселективно упада у ову зону“.

Поред тога, постоји, по мишљењу Американаца, још један проблем. Чињеница је, објашњава Романов, да ближа сарадња са ЕУ претвара Русију у интегралног и независног играча.

Европска унија, пак, излази из контроле Вашингтона и напокон добија статус пуноправног супер-државног ентитета.

Вашингтон то ни на који начин не може да дозволи, па су зато почеле да се појављују информације о могућности увођења нових санкција против Северног тока 2.

“Ако САД у потпуности занемаре апсолутно све међународне норме, ако се буду понашале попут каубоја, пљујући на геополитичку мапу света, тада ће многе земље окренути други лист”, изјавио је политиколог.

У овом случају, Русија и ЕУ ће имати право да одбију да се повинују претходним међународним правилима. Нико неће моћи да их примора да промене свој став, па ц́е Северни ток 2 бити завршен на време.

Које су кандидати за новог патријарха? Сви хоће Јоаникија, Вучић има други план. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА