Најновије

МЕГА ПРОЈЕКАТ ДИЖЕ РУСИЈУ У НЕБЕСА: Нафтна компанија га најавила Путину! (ВИДЕО)

Руска нафтна компанија Роснефт најавила је у среду председнику Владимиру Путину почетак покретања Восток Оил, гигантског пројекта на Арктику који би требало да подстакне руски раст.

Владимир Путин/Нафтна бушотина. (Фото: kremlin.ru/pixabay. com)

„Задовољство ми је да вас обавестим о почетку пројекта“, рекао је Игор Сечин, извршни директор Росњефта, током састанка са руским председником, са којим је веома близак, и захвалио му што је донео закон који олакшава улагање на Арктик.

„Према плану, у току су истраживачки радови и изградња нафтовода и луке дужине 770 км“, додао је Сецин.

Пројекат, камен темељац руских арктичких амбиција, обједињује неколико активности Росњефта на руском Далеком истоку, у близини северне морске руте коју компанија намерава да користи за испоруке у Европу и Азију.

У фебруару је Сецин обећао председнику да ц́е пројекат земљи доносити два процента БДП-а годишње.

Тада је рекао да ће „ова нова провинција нафте и гаса“ на полуострву Тајмир, најсевернијем делу Азије, имати ресурсе од око пет милијарди тона нафте и да ће у њу бити уложено 10.000 милијарди рубаља, или 132 милијарде евра.

Пројектом је предвиђена изградња петнаест радних "села", два аеродрома, једна лука и стварање 130.000 радних места. Сечин је рекао да му је за то потребно више од 400.000 људи.

Роснефт је прошле недеље најавио продају десет посто акција пројекта сингапурској компанији Трафигура, али није прецизирао износ. Компанија је раније изјавила да је за пројекат заинтересована и Индија.

Сецин тврди да ће се у почетку годишње производити 50 милиона тона нафте, а затим двоструко више. Обећао је да ће до 2024. године 30 милиона тона бити превезено путем који повезује Атлантски и Тихи океан, познат као Североисточни пролаз или Северни морски пут.

Израелске санкције Појаса Газе довеле Палестинце до руба сиромаштва! Више о томе ОВДЕ.

Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА