Најновије

ТИРАНА И НАТО ОМОГУЋИЛИ СВЕ УСЛОВЕ ЗА ШПИЈУНИРАЊЕ: Албански радар снима простор до Београда?

Албанија је поставила нови 3D радар за ваздушно осматрање дугог домета, који покрива територију изнад већег дела Балкана, а у нашем случају то је простор скроз до Београда.

НАТО војска. (Фото: eur.army.mil)

Како је објавили медији, Албанија је активирала нови радарски положај, смештен на планини Мида у области Пука, у северном округу Скадар. Мобилни 3D радар за ваздушно осматрање производ је америчке компаније "Локид Мартин" и ради у опсегу од неколико стотина километара. Тај радар омогућава Албанији да надгледа ваздушни простор далеко изван својих граница.

Како објашњава главни уредник портала Tango six Петар Војиновић, домет овог радара практично значи да ће Албанија моћи да надгледа не само своју територију већ и ваздушни простор централне Србије и, подразумева се, територију Косова и Метохије.

- Набавка новог 3Д примарног радара свакако спада у очекивану модернизацију албанских оружаних снага, које су, као део НАТО, обавезне да радарску слику коју добијају овим средством интегришу у НАТО систем надзирања и раног јављања. А НАТО им онда заузврат даје свакодневну заштиту у форми дежурних ловаца из Италије. Домет овог средства није необичан, постоје радари који покривају и већа пространства, али будући да су земље Балкана мање по површини, свакако је у могућности да "види" и добар део неке околне земље - рекао је Војиновић.

Психолошки рат Кризног штаба против грађана Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Оналјн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА