Најновије

ВРАЋАЊЕ ВОЈНОГ РОКА? Погледајте шта кажу грађани Србије на ту тему и шта је то хибридни војни рок!

Чак 73 одсто грађана сматра да је потребно вратити обавезно служење војног рока због дисциплине младих и традиције, показало је најновије истраживање Београдског центра за безбедносну политику “Ставови грађана о безбедности”.

Војска Србије. (Фото: vs.rs)

Међутим, то баш и не значи да радо Србин иде у војнике пошто је, како истичу аналитичари, тек сваки трећи младић спреман да обуче маслинасто зелену униформу.

Војска је и даље институција безбедности којој се највише верује у Србији што је у истраживању БЦБП потврдило и 65 одсто грађана. Такође, толико испитаника сматра да у војсци има најмање корупције.

Војни аналитичар Владе Радуловић истиче за “Блиц” да у последњих десет година у Србији влада слично расположење према војсци.

- У протеклој деценији било је неколико различитих истраживања и углавном се расположење грађана према враћању обавезног војног рока кретала између 70 и 75 одсто. Тако да резултати и ове најновије студије не чуде – каже Радуловић.

Међутим, другачија је ситуација када се истраживање о војсци спроводи само међу младима у Србији, подвлачи Радуловић.

- Када радите анкету о војсци међу средњошколцима, бруцошима и студентима већина ће и даље подржавати враћање обавезног војног рока. Али, кад их питате да ли би били спремни да обуку униформу ту већ проценти падају испод 30 одсто па чак и на 20 одсто у зависности од година испитаника – скреће пажњу Радуловић.

Хибридни војни рок

Како каже, разматрање враћања обавезног војног рока није нова тема у Србији.

- Та идеја постоји због одрживости војске у дугорочном периоду. Свакако се траже модалитети како би тај обавезни војни рокк могао да изгледа. Сигурно је да се то не може увести преко ноћи и да је потребно неколико година да се то изведе. Моје мишљење је да би најефикаснији био хибридни модел војног рока који би трајао два пута по 15 дана где би се пролазила основна обука – сматра Радуловић.

Полиција легитимише и задржава људе који носе транспарент "Ко не труби тај је Весић"! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА