Најновије

ИСТАКНУТА АЛБАНСКА ЗАСТАВА У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Дачић одговорио у свом стилу (ВИДЕО)

Посланик Шаип Камбери затражио је измене Закона о правима и слободама националних мањина и у "прилог томе" поставио заставицу Албаније на посланичку клупу испред себе. На инсистирање председника парламента Ивице Дачића, морао је да је уклони.

Шаип Камбери и заставе (Фото: Јутјуб)

"Данас се застава Србије слободно вијори у Грачаници, Куманову... где тамошњи Срби уживају своја права. У томе не видим ништа спорно, али исто не важи у Србији", рекао је Камбери.

Дачић: Толеранција на највишем могућем нивоу 

На то је реаговао Дачић истичући да је толеранција у Србији на највишем могућем нивоу, али је замолио Камберија да поштује Пословник, који не дозвољава уношење било чега што није део скупштинског мартеријала, а нарочито истицање застава других земаља.

"Тако да бих вас замолио да склоните заставу Албаније, јер то није застава албанске националне мањине у нашој земљи. Ако то не желите, онда ћемо заиста направити паузу", рекао је Дачић.

На то је Камбери узвратио да је то учинио у складу са Законом о употреби заставе, грба и химне, али да "уколико нема толике толеранције"...на шта је Дачић узвратио да "нема толеранције за кршење Пословника".

"У реду", рекао је Камбери и уклонио заставице са своје посланичке клупе.

Камбери и други пут истакао заставу 

Међутим, у наставку седнице је Камбери ипак рекао да у одговарајућем закону пише да се у Србији може истицати застава друге земље, уколико се уз њу постави и застава Србије. Поштовао је, тврди, закон, а Дачићево реаговање назвао је цензуром.

Дачић се поново позвао на Пословник парламента и нагласио да у њему јасно пише да је у зграду парламента забрањено уношење и истицање заставе стране државе, осим у оним просторијама које су посланичким групама додељене на коришћење.

"Не знам шта пише у другим законима, али знам шта јасно пише у Пословнику и шта се сме у овој сали где се одржавају седнице Скупштине. Најљубазније вас молим да поштујете Пословник и поруку о унутрашњем миру", поручио је Дачић Камберију.

Дачић је навео да парламент јесте место где свако има право да каже шта мисли, иако остали посланици можда с тим нису сагласни, те да је задовољан што се у парламенту воде полемике о најтежим и најсложенијим темама.

"Ипак, морате да будете свесни да је ово Скупштина Србије и да ви нисте посланик стране државе и да се у том смислу морате понашати у складу са Пословником који уређује рад у згради Народне скупштине", закључио је Дачић.

Дачић је након тога рекао Камберију да му је драго што није истакао заставу тзв. Косова.

"Драго ми је што сте истакли заставу Србије, што не радите тако често, а с друге стране и поред тога што сте истакли заставу Албаније, морам да кажем да ми је лакше што нисте истакли заставу Косова, јер ипак то казује да сте и ви свесни да када се у Грачаници вијори српска застава, да то није застава стране државе, него ове државе Србије", рекао је Дачић Камберију.

Додао је да то говори без било какве злурадости, већ из жеље да се дијалог у парламетну одвија и о најтежим темама.

Коју функцију при Влади Србије је добио Арно Гујон, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА