Најновије

"ПРОЦЕС ТРАЈЕ, ИАКО НИЈЕ ВИДЉИВ ЗА ЈАВНОСТ": Портпарол шефа дипломатије ЕУ о дијалогу Београда и Приштине

ЕУ свакодневно ради на олакшавању постизања споразума измеду Београда и Приштине, а тај процес је у току, чак и ако није видљив за јавност, каже портпарол шефа дипломатије ЕУ, Петер Стано.

Шиптари на Косову. (Фото: Јутјуб)

- Дијалог траје и сада. Специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак, свакодневно ради на стварима које служе напретку овог процеса. Тај посао се обавља не само са Београдом и Приштином већ и са земљама чланицама и другим међународним партнерима, а у циљу постизања разумевања и споразума две стране - каже Стано за Тањуг.

Он тако одговара на питање агенције да ли пауза у разговорима представника Беогрда и Приштине у Бриселу, значи да је дијалог поново заглављен, и објашњава да дијалог Београд и Приштине "нису само састанци главних преговарача, експертских делегација и лидера".

- Састанци ће бити организовани у Бриселу када се створе услови, укључујући и оне који се односе на мере против пандемије. Сада смо лимитирани и корона мерама који органичавају физичке састанке и могућност путоваја - наводи Стано.

На питање Тањуга да ли је Приштина посвећена и одлучна за наставак разговора, као што је случај у Београду, Петер Стано одговара да је на приштнским званичницима да на то одговоре, а да је ЕУ ту да створи услове за одржавање разговора. Он истовремено напомиње да у ЕУ постоји огромно очекивање од нове администрације у САД када је реч о напретку у дијалогу Београда и Приштине.

- Очекујемо од нове адмистрације у САД више дијалога, координације и сарадње по многим питањима - наглашава Стано.

На питање Тањуга да ли се сарадња Брисела и Вашингтона оцекује и по питању спроводења Вашингтонског споразума, укључујући и питање премештање амбасаде у Јерусалим, портпарол ЕУ оцењује да је спровођење споразума билатерално питање између Србије и Вашингтона.

- У питању су билатерални споразуми, а на Србији и Косову је да виде како ће да то реше у односима са САД. Оно што ми кажемо јесте да и Србија и Косво морају да буду свесни да су у процесу приступња ЕУ и за то морају да испуне европске критеријуме и не раде ништа што је супротно томе - поручује Стано.

Он понавља да се од Србије оцекује посетепено и прогресивно усклађивање са спољном полтиком ЕУ и да без тога нема уласка у ЕУ.

Експерт хитно позвао Лукашенка да напусти земљу Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА