Најновије

ЛОНЧАР: Једино решење затварање, нисмо далеко од те мере! (ВИДЕО)

Министар здравља Златибор Лончар је рекао за РТС да морамо да схватимо да је суштина у томе каква је свест грађана према коронавирусу. Додаје да се налазимо у ситуацији да је корона ушла у породице и да је једини лек за то избегавање контаката.

Лончар (Фото: Министарство здравља)

Златибор Лончар је, гостујући у специјалној емисији РТС-а, навео да је циљ да се грађанима каже истина каква год да је, без намере да се неко плаши, да се нешто преувелича или смањи.

Истакао је да се до данас, после оволико времена, и даље не зна довољно о коронавирусу.

"Зато предлажем да се концентришемо на оно што знамо. Оно што је доказано, да су ови бројеви директно сразмерни нашем односу и нашем понашању према коронавирусу", поручио је министар.

Додаје да не постоји ниједна мера, осим потпуног затварања, за коју може да се каже да ће дати 100 одсто резултат, и да се то видело у Европи и свету.

Рекао је да засад има места за пацијенте, али да не могу сви да буду збринути у Београду. Каже да то зависи од више фактора.

"Циљ је да сваки пацијент који заслужује болничко лечење, да га добије у Београду или другде, да добије кревет, терапију или особље које брине о њему", рекао је Лончар.

Каже да у ковид болницама нема посета и упитао је каква је разлика у томе да ли је неко смештен у Београду или у неком другом граду.

На питање може ли да се деси ситуација да нема места у болницама, рекао је да то може да се деси ако се не поштују мере.

"Не постоји систем на свету који може да издржи да се у кратком року зарази већи део државе, а то се дешава ако се не придржавамо мера, то је суштина свега", истакао је Лончар.

Апел на свест грађана

Златибор Лончар је рекао да је заражено 2.340 здравствених радника, и да је њих 62 на болничком лечењу.

Истиче да су то озбиљни ресурси, и да је већина тих људи апеловала да не дођемо у ову ситуацију.

Министар је апеловао на људе да не иду на журке, на илегална места и у изнајмљене куће.

"Немојте да одлазите на та места, ако вас неко позива и организује то, не значи да је безбедно и да је то у реду", рекао је министар.

Апеловао је на свест грађана, да разумеју у каквој се ситуацији налазимо и да не дођемо у ситуацију да се попуне сва места у Србији.

"Људи, нема контакта. У наредних пар недеља нема контакта, да изађемо из овога, и зато нам је потребно јединство", навео је Лончар.

Понавља да је суштина на промени свести, да утичемо једни на друге. Како каже, није срамота да се не поздрављамо, да се не љубимо и не грлимо, да не идемо на музику ових дана, да не будемо близу.

Епидемиолошка крива ће се променити када се ми променимо 

Златибор Лончар је рекао да је за децу најбезнедније да су у вртићу или школи, и да се они придржавају свега.

Рекао је да они у школи носе маске, перу руке и држе дистанцу. Процењује се, каже, да ли ће и млађи разреди да пређу на онлајн наставу као старији и средњошколци.

Додао је да ће то оценити сртучни део Кризног штаба у сарадњи са људима из просвете и истиче да се ни у једном моменту неће наудити деци.

Министар је поручио да ће се епидемимолошка крива променити када се ми променимо.

"Ја стварно мислим да ми схватимо, можда не на самом почетку, али кад видимо да је озбиљна ситуација, да ипак схватимо", рекао је Лончар.

"Ово је моменат када морамо да будемо рационални, да на нивоу целе Србије будемо јединствени и да престанемо да полемишемо да ли ова или она мера", додао је.

Понавља да је суштина у три ствари: да нема контаката, да се што чешће перу руке и да се носи маска.

Како поручује, ако већина то схвати и утиче на људе да се тога придржавају, онда имамо светло на крају тунела, и чекамо да се појави вакцина, а то је решење.

"Све остало је прича са којом нећете доћу ни до једног закључка", рекао је Лончар.

И даље има оних који не верују у корону

Лончар је навео да је проблем што се пацијенти не јављају на време, као и то да један део људи и даље не верује да је вирус стваран и реалан, и да ствара озбиљан проблем.

"То је оно што сам рекао, да ударимо главом о зид, да схватимо да корона постоји, и да прави озбиљан поремећај у организму", рекао је министар.

Додаје да су то људи који не поштују мере и који сматрају да је корона измишљена и да им не може ништа. А каже и да су то исти људи који су најнервознији кад дођу до лекара.

Указао је и на проблем ковид негативних који се лече од других болести и који не могу да дођу до доктора. 

Говорећи о сахрани патријарха Иринеја, Лончар је рекао да су донете препоруке и да је то био велики изазов. Рекао је да се после тога ишло на брзо тестирање присутних и да је био један број позитивних, са чијом се терапијом кренуло. 

Лучић тврди да су Амфилохија убили. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА