Најновије

НИКАДА НЕЋЕМО ПОВРАТИТИ ДОНБАС ВОЈНИМ ПУТЕМ! Украјински генерал признао да би претрпели велике губитке

Врховни командант оружаних снага Украјине, генерал Руслан Кхомчак изјавио је да не постоји „чисто војно решење“ за повратак Донбаса.

Украјинска војска (Фото: Министарство одбране Украјине)

У случају да се примени сила, Кијев ће прекршити међународно хуманитарно право у погледу војних операција на територији густо насељених подручја. Поред тога, украјински војници ће претрпети „озбиљне“ губитке и постоји „ризик од руског мешања“, сматра генерал.

Раније је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич рекао да украјинске власти нису испуниле оно што је договорено на састанку „Нормандијске четворке“ у Паризу у децембру 2019. године. Према његовим речима, Кијев није обавио посао да закон о посебном статусу Донбаса учини трајним и да одражава посебности регионалне самоуправе у уставу земље. Механизам за увођење статусног закона према „Штајнмајеровој формули“ такође је суспендован.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014.

Према најновијим подацима Уједињених нација, око 13 хиљада људи постало је жртвама сукоба. Током састананака Минске контакт-групе се расправља о питању нагодбе која је од септембра 2014. године већ усвојила три документа о деескалацији, али се сукоби настављају.

Врховна рада је у јануару 2015. године потписала изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“. Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута изјавила да није разлог унутрашњег сукоба у Украјини и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Како је сиријска војска уништила турске тенкове погледајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА