Најновије

АМФИЛОХИЈЕВ ЗАВЕТ ТЕСТ ЗА КРИВОКАПИЋА: Позивање на Косово током испраћаја митрополита отвара питање повлачења лажне државе

Поруке и свеукупна атмосфера са испраћаја митрополита црногорско-приморског Амфилохија, описане као његов "последњи косовски завет", јасно су показале став верника СПЦ у Црној Гори према јужној српској покрајини, али и разлике у ставовима по овом питању са новом политичком већином предвођеном мандатаром Здравком Кривокапићем.

Амфилохије (Фото: Митрополија)

У фото-финишу састављања владе, најављене као експертске и временски орочене, и митрополитова сахрана јасно је наговестила тежину терета који ће носити нова власт у Подгорици.

Имена чланова нове извршне власти у Црној Гори могла би да буду позната већ крајем ове недеље. Орочени кабинет мандатара Кривокапића, осим што је преузео обавезу да спроведе реформе, имаће и незахвалан задатак да релаксира политичке и националне напетости у Црној Гори. Ток преговора о саставу кабинета, утицаји страних амбасада и пословних људи и прецртавање лидера Демократског фронта са списка министара, међутим, не уливају поверење да ће Кривокапић имати снаге да државу ослободи стега Ђукановићевог режима.

Осим косовског, нову владу Црне Горе већ жуља и српски "камен". Макар тако је доживљено рутинско скидање са дневног реда листе захтева Демократског фронта о промени Устава као предуслова за "легализовање" српског језика као службеног, увођење тробојке Петровића као народне заставе и изостављања спорних стихова Секуле Дрљевића из химне Црне Горе.

Последњу шансу за договор о заједничком решавању нагомиланих проблема као заоставштине владавине ДПС угасио је сам Кривокапић, који је у интервјуу београдском "Недељнику" приказао све супротности у односима међу лидерима победничких коалиција.

- Влада чији би чланови били лидери Демократског фронта у старту би имала нижу репутацију. То би била влада која не би била свесрдно прихваћена од релевантних међународних институција. Тимски рад у влади какву ја видим захтева другачији профил личности - образложио је Кривокапић ултимативни захтев да места за лидере Фронта у свом кабинету - нема.

Овакав иступ Кривокапића у коалицији "За будућност Црне Горе", која је на изборима освојила највећи број посланичких мандата, оцењен је као понижавајући и скандалозан. У овој коалицији наговестили су и да Кривокапићева биографија садржи и мање познате делове који се тичу сарадње са недељником "Монитор", гласања за ДПС и веза са бизнисменом Миодрагом Перовићем, који је "дириговао удружењем професора које се залагало за разбијање државне заједнице са Србијом".

- Ово може да изјави само неко ко је направио дил са Ђукановићем. Кривокапић против њега није рекао ниједну реч. Смета Демократски фронт, а ДПС не смета - рекао је један од лидера Фронта Небојша Медојевић.

Он је јуче на свом фејсбук-налогу објавио да је Милан Марковић са листе "Црно на бијело", некадашњи помоћник министра Милутина Симовића, кандидат за министра пољопривреде у новој влади Црне Горе.

- Милан Марковић, помоћник министра Симовића, члан Владе ДПС. У евиденцији сигурног гласа ДПС био евидентиран као сигурни гласач за изборе 30. 8. 2020. Сад је кандидат за министра пољопривреде!!! Мени је ово тешка спрдња. Надам се да су Владо Божовић и Гојко Перовић задовољни овом преваром. Оптуживали су нас, које је народ гласао да се боримо за фотеље, а сад испаде да се за све фотеље боре Гојко Перовић, Владо Божовић, Мишко Перовић и Жељко Ивановић. За које нико није гласао - написао је Медојевић.

Турска би да покори Србију и Балкан. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА