Најновије

ЦРНОГОРСКА ВОЈСКА ДОБИЛА СПОРНО НАРЕЂЕЊЕ: Начелник генералштаба повредио права припадника ВЦГ

Из Министарства одбране и Генералштаба не одговарају - да ли је Дакић наређењем да приватним поводом не смеју у иностранство повредио људска права професионалних припадника Војске

ВЦГ (Фото: ВЦГ)

Начелник генералштаба Војске Црне Горе (НГШ), генерал-мајор Драгутин Дакић издао је 8. јула наређење којим је ограничио права на слободно кретање припадника Војске Црне Горе, иако у том тренутку за то није имао упориште у закону, нити у тада важећим мерама здравствених власти у вези са спречавањем ширења коронавируса.

Ово наређење и даље је на снази.

Из Министарства одбране и Генералштаба ВЦГ, ни након пет дана, нису одговорили на питања „Вијести“ и објаснили да ли је генерал Дакић оваквим поступком повредио људска права професионалних припадника војске, ограничивши им слободу кретања, мимо законских могућности које му стоје на располагању.

“Вијестима” је достављено наређење команданта Ваздухопловства ВЦГ, потпуковника Бојана Благојевића од 9. јула којим он, позивајући се на наређење НГШ од претходног дана, забрањује припадницима Ваздухопловства ВЦГ, сва путовања у иностранство приватним поводом.

Осим на наређење генерала Дакића, потпуковник Благојевић се у свом наређењу позвао и на „привремене смернице Института за јавно здравље за превенцију инфекције коронавирусом (ковид-19) и наредбе Националног координационог тела (НКТ) за борбу против заразних болести за предузимање мера за сузбијање и спречавање ширења коронавируса.

Међутим, ни у Привременим смјерницама ИЈЗ, нити у тада нити сада важећим наредбама НКТ-а, нигде није прописано да се због спречавања ширења коронавируса, било којем грађанину Црне Горе, а посебно не припаднику неке од државних служби, забрањује да путује у иностранство, било каквим поводом. У наређењу команданта Ваздухоловства стоји и да се “у изузетним случајевима (лечење члана породице, смртни случајеви, посета члановима породице у случају болести и сл.) иста (путовања у иностранство) могу одобрити, али само на основу предлога начелника или командира, ради одобравања од стране претпостављене команде”.

Извори “Вијести” из ВЦГ тврде да су тада, позивајући се на наређење НГШ Дакића од 8. јула, истоветна наређења о забрани путовања припадника ВЦГ у иностранство приватним поводом, издали и комаданти Морнарице, односно Копнене војске.

По члану 48 Закона о ВЦГ, лице у служби у Војсци може путовати у иностранство, с тим што је дужно да путовање пријави претпостављеном старешини на положају команданта самосталног батаљона, њему равног или вишег положаја. “Лицу из става 1 овог члана начелник Генералштаба може ограничити путовање у иностранство због потреба службе. Лице из става 1 овог члана, у случају ратног, односно ванредног стања, може путовати у иностранство само по одобрењу министра”, пише даље у члану 48.

У време када је генерал Дакић донео ову наредбу није (као што је то случај и данас када имамо вишеструко већи број заражених коронавирусом него почетком јула) у Црној Гори није било проглашено ванредно, а камоли ратно стање да би се могле уводити реструкције у слободи кретања људи који раде у оружаним снагама.

Исто тако, ни “потребе службе” ВЦГ тада нису биле уопште повећане у односу на оне које су биле током пролећа, у време првог таласа короне у Црној Гори, када је ВЦГ била појачано ангажована на дезинфекцији јавних површина и чувању карантина, а да би такво нешто могло оправдати Дакићеву одлуку да свим својим потчињенима у војсци ограничи слободу кретања.

Због сличних поступања генерала Дакића, команданата неких од видова ВЦГ те већих војних јединица према својим потчињенима, али и поступака министра одбране Предрага Бошковића (ДПС) од почетка године када су се они буквално обрушили на припаднике ВЦГ који су учествовали у литијама Митрополије црногорско-приморске, цео црногорски систем одбране је био мета критика активиста за људских права, институције Омбудсмана и неких од посланика Европског парламента.

Какве чудне активности спроводи Америчка војска на Балкану, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА