Најновије

НАПАШЋЕ КИНУ СА ИСТОКА?! Америчким бродовима и подморницама се придружују и ове државе! Пацифик врви од ратне морнарице! (ВИДЕО)

У Индијском океану одржавају се војне вежбе под називом Малабар 2020 у којима суделују војске САД-а, Јапана, Аустралије и Индије. Ради се о новом савезништву кроз тзв. коалицију КУУАД (QUAD), (не)формално успостављеној као противтежа расту кинеског утицаја у том региону. О томе сведочи и службени циљ ове војне вежбе, назначен као војно спречавање активности Кине у Азијско-тихоокеанској регији, или новој геополитичкој регији познатој и као Индо-тихоокеанска регија. Ове године у војној вежби Малабар 2020 по први пут суделује и Аустралија.

Ратна морнарица (Фото: Јутјуб)

Према наводима јапанског Министарства обране, вежба је почела 3. новембра у источном акваторију Индије, у Бенгалском заливу. Свака земља послала је по неколико војних бродова (разарача, фрегата), као и подморница, а укупно је у вежбу укључено 20-ак бродова.

Индијско Министарство обране саопштило је како је војна вежба подељена у две фазе – тј. трајаће од 3.-6. и од 11.-15. новембра. Током њих увежбаваће се акције трагања и пратње подморница, као и ракетна гађања по различитим циљевима.

Кина је службено реаговала на почетак ових војних вежби саопштењем гласноговорника свог Министарства спољних послова: „Желели бисмо да оваква активност војски држава региона уистину осигура повећање нивоа сигурности, а не обрнуто.“ Државе које суделују у војним вежбама ове су речи окарактеризирале као кинеско незадовољство њиховим извођењем. То и није нека превелика мудрост за закључити, уколико имамо у виду како је Кина већ раније критиковала америчку идеју, како је речено, о успостављању азијског НАТО савеза (споменути КУУАД), као противтежа Кини.

О катастрофалним погибијама наших пилота прочитајте ОВДЕ!

Извор: geopolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА